RSS Feed

Joschka '72

Mogyorósi Géza - 2020. 04. 23. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Joschka '72

Berlin baloldali napilapja a TAZ „a legeurópaibb németnek” nevezte e tavasszal Daniel Cohn-Benditet. Nem vitatkozva az újságíró kollégákkal azért megjegyzem, hogy a most 75 esztendős, Franciaországban született egykori '68-as lázadó régi „elvtársa”, Joschka Fischer is rengeteget tett azért, hogy a konzervatív öreg kontinens zöldebb és emberibb legyen.

Mivel személyesen is találkoztam vele egy sajtó bulin, kicsit elfogódott vagyok az egykori fődiplomatával. Az ellenfelei sem tagadják 2020 tavaszán, hogy az 1998 őszén hatalomra került szociáldemokrata-zöld német kormány egyik legnépszerűbb tagja volt Joschka Fischer. A háború utáni nagy generáció '68-as lázadója 2005-ben együtt bukott Gerhard Schröder kancellárral. Áprilisban már 72 gyertya ragyog J. F. születésnapi tortáján. Javaslom, hogy vessünk egy pillantást izgalmas pályafutására!
Az egykori berlini alkancellár és külügyminiszter, maratoni futóként is kitartónak bizonyult a 20. század végén. Ám mára ritka közszereplései alkalmával megállapíthatja a nép – már megint olyan kövér, mint a három éve elhunyt Helmut Kohl (CDU) fénykorában. Nos az összehasonlításnak itt rögtön vége is, hiszen a hajdani bonni kormányfő csupán kétszer nősült. Bezzeg Joschka ötödik feleségével él, s járja a világot, ha nincs éppen Covid-19 járvány. Iránba is gyakran eljutott, ugyanis hitvese családja perzsa származású. De az ős-zöld politikus gyökerei is érdekesek! Két esztendővel azután keresztelték "Joseph" névre a budakeszi sváb mészáros kisfiát, hogy a Fischer família 1946-ban kénytelen volt elhagyni Magyarországot.
A Gerabronn-ban 1948 áprilisában született fiúcskát otthon mindenki csak "Joschka"-nak becézte. Szülei, nővérei, ha nem akarták, hogy a "gézengúz" értse őket, akkor magyarul beszélgettek. Az ötvenes évek Adenauer-korabeli "gazdasági csodáját"  Fischerék már Stuttgart környékén élték meg. Ott lett gimnazista a kamasz srác, aki a tizedik osztályt befejezvén, a fotózáshoz érzett kedvet. Nem sokáig, hiszen a politika izgalmasabb kalandnak látszott. A '68-as nyugat-németországi diáklázadásban Fischer oldalán már ott találjuk legelső feleségét, Edel-traudot is, akivel 19 évesen, Skóciában házasodott össze. 
Noha Joschka Fischer hivatalosan sohasem iratkozott be semmilyen felsőoktatási intézménybe, előszeretettel "kibicelt" a Majna menti Frankfurt egyetemének társadalompolitikai szemináriumain. Hegel, Marx, Engels, Lenin, Mao és más "klasszikusok" könyveit is intenzíven tanulmányozta a lánglelkű ifjú. Ki sejtette akkor, hogy a 80-as években politikusi pályára lép majd, s ő lesz az újraegyesített Németország első zöld alkancellár-külügyminisztere? Sőt, Budakeszi díszpolgára!


Fotó: -a-
Lap tetejére