RSS Feed

A szavak ura

Csontos Tibor - 2020. 04. 21. 8:00:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A szavak ura

Az idén lesz (lenne?)kilencedik éve, hogy a Tinta Könyvkiadó az esztendők utolsó napjaiban az interneten megszavaztatja az adott év legjellemzőbb szavait. Melyeket használtak a legtöbbször a köznyelvben, a tömegkommunikációban, melyek a legjellemzőbbeknek bizonyultak ama tizenkét hónap alatt. A szavazásra bocsátott szólista szereplői minden alkalommal pontos képet adtak arról, mi foglalkoztatta leginkább az embereket januártól januárig.

A 2020-as esztendőben efféle szólistát talán már nem is kellene összeállítani, mi több, megszavaztatni. Majd megkoronázni a győztes kifejezést. Nem tudom, mi taszíthatná le az év elején trónra került koronavírust? Legfeljebb a szájmaszk vagy a karantén. Mindhárom uralta a politikai beszédet, a médiát és a köznapi szóhasználatot. A karantén annál inkább érdekes, mert eleddig szokatlan szóösszetételek születtek a közreműködésével, köztük a karanténkoncert, karanténszínház, karanténhumor, karanténklip, karanténoktatás, karanténkommentátor, karanténkonyha, karanténrecept, karanténtorna, karanténzene és így tovább. Még karanténbölcsesség,  sőt ősi karantén közmondás is született: Könnyű annak a karantént elviselni, aki a saját feleségét szereti...

Nincs és nem is lehet ellenfele a koronavírus és a karantén kifejezéseknek. Legfeljebb a járvány, a vírus, a vakcina, a fertőzés, esetleg valamely különdíj járhatna a nyájimmunitás szóleleménynek, ami a svédek járványkezelésével illetve nem a megszokott módon történő kezelésével összefüggésben született. Nyájimmunitás. Olyan immunitást jelent, amely akkor keletkezik, amikor a népesség egy bizonyos részének beoltása védettséget biztosít a beoltatlanok számára.  Remek és plasztikus kifejezés, járványügyi tartalmától eltekintve mifelénk még politikai jelentésárnyalata is lehetne.

Egyébként volt már járványos nyertese az elmúlt idők szószavazásának. Az indulás évében, 2009-ben a H1N1 és az influenza nyert, 2010-ben a vörösiszap-katasztrófa, fülkeforradalom, 2011-ben a végtörlesztés, leminősítés, 2012-ben a korrupció, szegénység, 2013-ban a rezsicsökkentés, táblagép, 2014-ben internetadó, szelfi, 2015-ben migráns, kerítés, 2016-ban brexit, és újra a migráció, 2017-ben a  CSOK, Soros, korrupció, 2018-ban a rabszolgatörvény és a foci vb nyert, 2019-ben pedig a klímakatasztrófa, illiberális. 

Jó kis játék ez a szavakkal, de a szavak idei urát, a koronavírust mindenképpen megfosztottuk volna a hatalmától. 


Fotó: arukereso.hu
Lap tetejére