RSS Feed

Globális óvszerhiány fenyeget

portfolió - 2020. 03. 28. 17:10:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Globális óvszerhiány fenyeget

Globális óvszerhiány fenyeget a koronavírus miatt, miután a világ legnagyobb óvszergyártó cégének a járvány miatt le kellett állítania a termelést.Globálisan minden ötödik óvszert a malajziai Karex gyártja, azonban a cég malajziai üzemei egyetlen óvszert sem készítettek az elmúlt tíz nap során, a koronavírus járvány megfékezése miatti kormányzati zárlat következtében.

Mindez százmilliós hiányt jelent óvszerből, amit olyan márkák forgalmaznak a világban, mint a Durex, és juttatják el azokat például a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS), vagy az ENSZ Népesedési Alapja számára.

A Karex vezetője elmondta, hogy globális óvszerhiány jöhet mindenhol, ami ijesztő lesz. Goh Miah Kiat hozzátette, hogy aggódik amiatt, hogy sok Afrikában működő humanitárius programnál a hiány akár hónapokig is eltarthat.

A délkelet-ázsiai országok közül Malajziát sújtja leginkább a koronavírus járvány, a kormányzat által elrendelt lezárások legalább április 14-ig érvényben maradnak majd. A fő óvszergyártó országok közé tartozik Kína, ahol a koronavírus járvány megfékezése miatt gyárakat zártak be, valamint Thaiföld és India is, ahol a koronavírus megbetegedések száma mostanában indult emelkedésnek.

A Karex vezére szerint a cég fellebbezik a kormánynál, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén továbbra is működhessen, miután Malajzia, más alapvető termékek előállítói számára engedélyezte, hogy a munkaerejük felét használva továbbra is működjenek.

Fotó: -a-
Lap tetejére