RSS Feed

Aján Tamás: felfüggesztése meghosszabbítva

Hvg.hu - 2020. 03. 28. 17:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Aján Tamás: felfüggesztése meghosszabbítva

Nem veheti vissza a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) irányítását Aján Tamás áprilisban – derül ki a szervezet honlapjára szerdán felkerült dokumentumokból, amelyeket az olimpiai sportágakra szakosodott Insidethegames portál vett észre. Két hónappal meghosszabbították a felfüggesztését, amely eredetileg 90 napig tartott volna.

Aján korábban vita nélkül elfogadta az IWF végrehajtó bizottságának döntését, amely szerint 90 napra felfüggesztették az elnökségét. A szervezet irányítását a testület április 22-ig Ursula Papandreára bízta. Az újonnan publikált dokumentuk szerint Papandrea további két hónapig, június 19-ig vezetheti a szövetséget.

A 81 éves magyar sportdiplomata azért kényszerült félreállni – és jelentette be később, hogy nem indul az elnöki posztért a jövő májusban esedékes tisztújításon –, mert a német ARD egyik műsorában súlyos vádakat fogalmaztak meg vele szemben. A közszolgálati csatornán január 5-én levetített dokumentumfilmben arról számoltak be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. Az ARD-n két svájci bankszámláról is szót ejtettek, amelyekre 1992-től kezdve összesen 23 millió dollár érkezett, az összeg azonban nem szerepelt a szövetség mérlegében. A filmben elhangzottak szerint a számlák fölött egyedül Aján rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan. A vádakat a sportvezető visszautasította, majd azt nyilatkozta, hogy az ellene zajló támadások mögött egyéni érdekek állnak.


Fotó: olimpia.hu
Lap tetejére