RSS Feed

Hárommilliárd forint "Budapest-pótlékra"

mti - 2020. 03. 26. 16:37:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hárommilliárd forint

A főváros a fenntartásában működő kulturális, köznevelési, szociálpolitikai ágazathoz tartozó költségvetési intézményeknél új bérelemként bevezeti az úgynevezett "Budapest-pótlékot", amelyre idén 2 milliárd 858 millió 907 ezer forintot biztosít - erről Karácsony Gergely döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva. A méltatlan helyzet rendezéséért a fenntartó az idei évtől a "Budapest-pótlék" bevezetésével kívánja elismerni a fővárosi feladatokat az intézményekben ellátó közalkalmazottak munkáját - írták.

Mint a budapest.hu oldalon közzétett javaslatban olvasható, a közalkalmazotti bértábla több mint tíz éve tartó változatlansága miatt az intézményi bérek "összetorlódtak", a hosszabb ideje dolgozó, vagy magasabb szakképzettségű munkatársak elismerését nem teszik lehetővé. A kialakult helyzet egyrészt komoly bérfeszültséget teremtett, másrészt elvándorlás volt a következménye.
    A méltatlan helyzet rendezéséért a fenntartó az idei évtől a "Budapest-pótlék" bevezetésével kívánja elismerni a fővárosi feladatokat az intézményekben ellátó közalkalmazottak munkáját - írták.
    A pótlékot 24 intézménynél vezetik be, és a többlettámogatás átlagosan az intézményi bérkeretek 15 százalékával és kapcsolódó közterhek összegével egyezik meg.
    A "Budapest-pótlék" bevezetését biztosító többlettámogatás felosztásáról az intézmények vezetői döntenek munkáltatóként , azaz nem minden munkatárs bére emelkedik egységesen 15 százalékkal.
    A határozat szerint a pótlék dolgozónkénti összegének nagyságáról az intézmény vezetője dönt, figyelembe véve az eltöltött jogviszony időtartamát, továbbá mérlegelve az intézményi átlagkeresettől legalább húsz százalékkal elmaradó alapbérre jogosult közalkalmazottak esetében a magasabb bértöbblet biztosítását.
    A "Budapest-pótlék" összegének egyes foglalkoztatottaknak történő megállapításánál az intézmény vezetője kikéri a munkavállalói érdekképviseleti fórum véleményét - olvasható.
    Az elfogadott javaslatban az szerepel, hogy a 24 intézményben mintegy 4400-an dolgoznak.
    Veszélyhelyzet idején - törvényi rendelkezés értelmében - a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Lap tetejére