RSS Feed

Koronavírus - Tiszavasváriban gyártják a csodaszert?

VG - 2020. 03. 26. 12:22:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Koronavírus - Tiszavasváriban gyártják a csodaszert?

Nagyon remélhetjük, hogy a hidroxiklorokin-szulfát valóban hatásos lehet a Covid-19 elleni küzdelemben, Magyarországon ugyanis bőven van belőle: akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

A tiszavasvári székhelyű cégnél - amelyről itt írtunk korábban - a lap szerint négy tonna van belőle, a kivitelét a kormány átmenetileg meg is tiltotta, miután biztató kísérletekről számoltak be a koronavírus- (Covid-19) terápiában való használhatóságáról.

Ez egy maláriaellenes hatóanyag, amelyet a Világgazdaság szerint egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem. A jelenleg rendelkezésre álló mennyiség elvileg akár 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához is elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is olvasható az exporttilalom, a határozat szerint ez hat hónapra szól.Az Alkaloidát Kabay János gyógyszerész alapította még 1927-ben, a vállalat többségi tulajdonosa 2005 óta az indiai székhelyű SUN Pharmaceutical Industrial Ltd. A vállalat fő tevékenysége gyógyszerhatóanyagok, kész gyógyszerek gyártása és értékesítése a hazai és a külföldi piacokon.

A szert az USA-ban nagy mennyiségben a Rising Pharmaneuticals, a generikus gyógyszereket előállító cég gyártja. Bár a termelést hetek óta növelik, mégis hiány van az amúgy nem drága  és biztonságos - vagyis mellékhatások nélküli - szerből. A lap idézi a cég vezetőjét, Ira Boeringert aki szerint a klorokinnel több országban, így Kínában is kísérleteznek.
Donald Trump csütörtöki sajtótájékoztatóján „hatalmas ígéretnek” nevezte a malária elleni szert.

A szerekre a Trump értékvilágához közeli Fox New tévécsatorna beszélgetős műsora irányította rá az amerikai nézők figyelmét.

„Jóváhagyták azokat” – mondta Trump, de a megjegyzés nem pontos, mert a malária és a reuma kezelésére engedélyezték a szereket, nem a koronavírus elleni fellépésre. Az orvosok azonban szabadon dönthetnek arról, hogy javasolják-e betegeiknek a kipróbálásukat, ha úgy érzik, hogy segítenének.
„Nem ellenőrzött kísérletek után nem lehet bizonyosan azt állítani, hogy működik” – mondta a szakértő pár órával Trump bejelentése után. Ellenőrzött kísérlettel kell bizonyítani, hogy hatásosak a szerek – tette hozzá.

A New York Times megjegyezte, hogy több amerikai kórház már beadja a Covid-19-betegeknek a szert, azzal az érveléssel, hogy ha végül nem használ, akkor sem árt. A szerek ugyanis viszonylag olcsók és ártalmatlanok. Tanulmányok úgy találták, hogy megakadályozzák, hogy a koronavírus bejusson a sejtekbe és így akadályozhatják vagy fékezhetik a fertőzést. A szívritmuszavartól és a vesebajban szenvedők nem szedhetik a szereket.Fotó: -a-
Lap tetejére