RSS Feed

A politológus vaksága

Dalia László - 2020. 03. 26. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A politológus vaksága

Török Gábor politológus napok óta mondogatja, amit szerdán este az ATV Egyenes beszéd című műsorában is megismételt, miszerint az ellenzék belesétált a kormány csapdájába, amikor nem szavazta meg a korlátlan idejű rendeleti kormányzást. Török az iróasztal mellett kitalált egy forgatókönyvet, s miközben elfelejt körülnézni az országban, saját magát is becsapva, visszabüfögi azt.

Sok politológus vallott már csődöt, amikor ragaszkodott a saját elméletéhez. Török Gábor eddig nagyjából megúszta ezt, de most elhatalmasodott rajta a miniszterelnök ügyességébe való vakhit és elhitte, hogy Orbán ezúttal is zseniálisan játszott. Pedig dehogy. Török, ha hallotta volna, amikor a szokásos péntek reggeli alákérdezős Orbán-showban elhangzott egy bátortalan megjegyzés a mikrofonállványtól, hogy nincs minden eszközből elég, akkor a miniszterelnök kijelentette, hogy ez nem felel meg a valóságnak, mindenből van elég. Néhány perc múlva a Klubrádióba többen beletelefonáltak, hogy a patikusok valószínűleg tájékozatlanok, mert több gyógyszertár kiírta, hogy nincs maszk és gumikesztyű. És ha Török járna, mondjuk fodrászhoz, akkor hallotta volna, hogy a  fodrásznő maga készíti a maszkját, a családtagjait is ő látja el, sőt az ápolónő barátnőjének is adott egyet. 

Török szerint ez a zseniális Orbán húzás arra jó, hogy ráfogják az ellenzékre, nem működik együtt a vírus ellen harcban. Ám ezúttal megcsalták érzékei a politológust, mert ez egy értelmiségi játék, a nagyközönség erre egyáltalán nem figyel oda, jobban érdekli, hogy még mindig nincs maszkja és szombaton sem vizsgálták a hazatérő magyar utasokat a reptéren. Orbán most épp azt a hibát követte el, amit az ellenfelei szoktak, egykoron az SZDSZ és az MSZP, hogy túl bonyolult, az átlagpolgár által nem értett játékban akarta az ellenfelét legyőzni. Orbán eddig abban volt zseniális, hogy mindig a legegyszerűbb, legpopulárisabb megoldást választotta.  Most is jobban tette volna, ha osztogatja a maszkokat, minél több tesztet csináltat és nem az ellenzékre akarja áttolni a felelősséget. A kormányrúdnál ugyanis ő van, ő üzen, ő dönt és azzal, hogy személyesen fogad egy kínai szállítmányt a reptéren, senkit nem vesz le a lábáról, ha a néző még nem jutott hozzá egy árva maszkhoz sem. 

Az ATV műsorában Török végül azzal az elmélettel állt elő, hogy miután nehéz idők jönnek, a kormány nem várja ki 2022-öt, hanem kiír egy előrehozott választást. Török arra gondol, hogy a víruskezelés után még olyan jól áll majd a Fidesz, hogy azt is megnyerné. Ám ebből a kezelésből az istenadta nép nem egy zseniális csapdára fog emlékezni, hanem arra, hogy milyen állapotban érte a magyar egészségügyet a vírustámadás. A Török interjú után egyébként éppen a pécsi polgármester nyilatkozott arról, hogy végigjárta a hivatalos fórumokat egészen az Operatív Törzsig, s egyetlen választ sem kapott, még arra a nyilvánvaló kérdésre sem, hogy Pécsett hány fertőzött van. Pedig illene tudni a tényeket, hiszen e rendkívüli helyzetben egy személyben ő vezeti a várost. És talán a tükék is kíváncsiak volnának, hogy hol élnek. Töröknek érdemes lett volna végighallgatnia e beszélgetést, hogy belássa, mekkora tévedésben van.

Fotó: -a-
Lap tetejére