RSS Feed

Csehországban a vietnami kisebbség is segít

mti - 2020. 03. 25. 16:35:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csehországban az ott élő népes vietnami kisebbség is aktívan bekapcsolódott a koronavírus-járvány elleni küzdelembe - derült ki vezetőik szerdai nyilatkozataiból.

A vietnami kereskedők már több mint egy hete piros szívvel jelölték meg azokat az élelmiszerboltokat, amelyekben frissítőkkel, üdítővel, szendviccsel és gyümölccsel ingyen kiszolgálják a mentőket, rendőröket vagy tűzoltókat. Számos vietnami vállalkozó nagyobb mennyiségű, értékű védőeszközt ajándékozott a kórházaknak, míg a civil szervezetek arcmaszkokat varrnak ingyenesen a nyugdíjasotthonok lakói és más rászorulók számára.
    "Mi, Csehországban élő vietnamiak tiszteletben tartjuk a kormány intézkedéseit és lehetőségeink szerint szeretnénk mi is hozzájárulni a járvány elleni küzdelemhez" - mondta szerdán a CTK hírügynökségnek Minh Mai, a segélyakciókat koordináló Viet UP civil szervezet vezetője.
    "A vietnamiak, bár bevándorlók és idegenek Csehországban, anyagi és pénzügyi segítséget nyújtanak a kórházaknak és a mentőknek. Konkrét segítségükkel azt bizonyítják, hogy Csehországot második hazájuknak tekintik" - mutatott rá Marcel Winter, a Cseh-vietnami Társaság tiszteletbeli elnöke és szóvivője. A társaság évek óta közvetítő szerepet tölt be a vietnamiak és a csehek között.
    Winter szerint a járvány miatt elrendelt kormányzati intézkedések nagyon negatívan fogják érinteni a vietnami kisebbség jelentős részét, hiszen be kellett zárni vendéglőiket, üzleteiket, fodrász- és kozmetikai szalonjaikat. Az iparvállalatok leállása következtében pedig várhatóan sok ezer vietnami veszíti el munkahelyét. A vietnami bevándorlók legújabb hullámai ugyanis már nem a kiskereskedelemben, hanem a cseh iparvállalatoknál helyezkedtek el.
    Komoly gond, hogy a vietnamiak jelentős része nem rendelkezik cseh állampolgársággal, így nem jogosultak a kormány által elrendelt támogatásokra sem. "Szükség esetén kérni fogjuk a kormányt, hogy segítsen, s vegye figyelembe azt, hogy a vietnamiak, mint a Csehországban élő idegenek egyetlen csoportja, a veszélyhelyzetben önként segített az országnak" - jegyezte meg Marcel Winter.
    A vietnamiak - a szlovákok és az ukránok mögött - a harmadik legnépesebb kisebbség Csehországban. A Cseh Statisztikai Hivatal kimutatása szerint számuk 2019 végén meghaladta a 65 ezret.


Lap tetejére