RSS Feed

Brandauer: Istvánnal mély, baráti a kapcsolatunk

Új Szó Online - 2020. 03. 26. 8:23:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Brandauer: Istvánnal mély, baráti a kapcsolatunk

Ismét Klaus Maria Brandauerre bízta Szabó István legújabb, Zárójelentés című filmjének főszerepét. A két művészt Szabó G. László szólaltatta meg a Szívügyének érzi az európai filmet című összeállításában a pozsonyi ujszo.com.

„Köztünk sosem volt szünet – mondta Klaus Maria Brandauer. – Megismerkedésünk óta nagyon mély, baráti kapcsolatot ápolunk. Laudációt is mondtunk már egymásnak nemegyszer. Az elmúlt években, bárhol találkoztunk is, mindig felmerült köztünk egy újabb film reménye. Elolvastam a Zárójelentés forgatókönyvét és tudtam, hogy ez az, ez kell nekem. Egy orvos, aki egy szűk kis közeg kisstílű politikai csatározásaiba belekeveredve át kell hogy gondolja a múltját, hogy szembenézhessen a jelenével. Nagyszerűen felépített történet.”

Szabó István szerint a kiváló osztrák színész a vásznon is teljesen úgy hat, mint az életben.
„Egyszerűen az a fantasztikus benne, hogy nem látsz nála semmilyen színészetet. Egy ember beszél, gondolkodik, érez, kérdez, válaszol, szól hozzám. Semmi alakítás. Brandauer sugárzó személyiség. Természetesen ugyanilyen sugárzó lenne orvosként vagy egyetemi tanárként is. Ugyanis annak született. Ezt nem lehet csinálni, tanulni, ellesni. Vannak nagyon nagy színészek, akik csodálatosan alakítanak, de hiányzik belőlük a személyiség. A moziban azok a színészek érintik meg igazán a nézőket, akiknek saját, egyéni belső erejük van. Nem pusztán szöveget mondanak, hanem a gondolataikat fejezik ki azokkal a szavakkal, amelyeket használnak. Akik nem eljátszanak valamit, hanem a saját érzelmeik jelennek meg a tekintetükben. Amikor azt kérdezték tőlem a színészek, hogy hogyan viszonyuljanak Brandauerhez, azt válaszoltam nekik: nézzetek a szemébe! Az elég. Akkor visszanéz, és elkezd valami sugározni köztetek.”

Brandauer az európai kultúra gerillaharcosa, vélekedik Szabó István. Az osztrák színész ezt csak úgy kommentálja: „Európa számunkra nem lehet probléma. Európa a megoldás.” Ennél tömörebben meg sem fogalmazhatná a lényeget.


Fotó: kultura.hu
Lap tetejére