RSS Feed

Segítséget kér a Szülők Háza Digitális Angyal Programja

Szülők Háza, Regös Judit - 2020. 03. 25. 13:46:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Segítséget kér a Szülők Háza Digitális Angyal Programja

A Kemény Dénes alapította Szülők Háza Alapítvány Tegyél jót! programjában jelenleg 300 gyermek vesz részt. Habár az alapítvány elsődlegesen élményprogramokat szervez a számukra, a koronavírus által okozott rendkívüli helyzetben most máshogyan segíti az állami gondoskodásban élő gyerekeket: “Digitális Angyal Programjában” gyűjtést szervez számukra a digitális tanulásuk támogatására. A gyermekotthonok egyáltalán nincsenek felszerelve az otthoni tanuláshoz és a külvilággal való kapcsolattartáshoz szükséges informatikai eszközökkel, sőt helyenként az internetszolgáltatás is akadozik.

A Kemény Dénes alapította Szülők Háza Alapítvány Tegyél jót! programjában jelenleg 300 gyermek vesz részt. Habár az alapítvány elsődlegesen élményprogramokat szervez a számukra, a koronavírus által okozott rendkívüli helyzetben most máshogyan segíti az állami gondoskodásban élő gyerekeket: “Digitális Angyal Programjában” gyűjtést szervez számukra a digitális tanulásuk támogatására.

Az Országos Tisztifőorvos március 17-én kiadott határozata szerint tilos a látogatás, valamint az onnan való kijárás valamennyi szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, így a gyermekotthonokban is. Jelenleg 25.000 gyermek tartozik a gyermekvédelemhez, közülük ötezren élnek gyermekotthonban. A határozat szerint ők nem léphetnek ki az intézményből, és nem fogadhatnak látogatót, nem tarthatják így a kapcsolatot a családjukkal. 

A gyerekek számára ez az időszak rendkívül megterhelő: a kisebbek nem értik a helyzetet, a nagyobbak ellenállnak. A szeparáltság, bizonytalanság folytonos feszültséget szül, amely különösen nagy nehézséget okoz a nevelők számára.

Sajnos a gyermekotthonok egyáltalán nincsenek felszerelve az otthoni tanuláshoz és a külvilággal való kapcsolattartáshoz szükséges informatikai eszközökkel, sőt helyenként az internetszolgáltatás is akadozik. Pedig az itt élők ugyanúgy kapnak feladatokat az iskolájukból és szeretnék is ezeket teljesíteni, tanulni, mint a többi, családban élő gyermek. Sokak számára nehéz a jelenlegi helyzet, de a gyermekotthonokban fokozottan jelentkezik ez a probléma, hiszen sokkal több gyermek jut egy-egy számítógépre és kevesebb felnőtt segítő tudja pótolni a szülői segítséget a tanulásban.

A Szülők Háza Alapítvány sem tud személyes kapcsolatot tartani azzal a 300 gyermekkel, akik számára rendszeresen szervez élményprogramokat, a tervezett közös tavaszi rendezvények elmaradnak. Az Alapítvány nem adománygyűjtéssel foglalkozik elsősorban, de most azzal támogatja a gyerekeket, hogy hozzásegíti őket a tanuláshoz és kapcsolattartáshoz szükséges informatikai eszközökhöz. 

Az első 8 tabletet az Alapítvány beszerezte, de sokkal többre van szükség. Ezért a Szülők Háza Alapítvány a “Digitális Angyal Program” segítségével közösségi adományozói kampányt indított, hogy a programjaiban részt vevő állami gondoskodásban élő gyerekek számára tableteket vásárolhasson és eljuttassa azokat a nevelőotthonokba. Ha megvásárolták a tableteket, a „digitális önkénteseik” a helyes használatot is megtanítják majd a gyerekeknek.

A kampány a következő linkre kattintva érhető el, már 1000 Ft adományozása is nagy segítséget jelent:


Várják továbbá olyan cégek, magánszemélyek felajánlását is, amelyek illetve akik informatikai eszközöket (laptop, tablet) tudnak adományozni. Fontos, hogy az eszközön fussanak, illetve elérhetőek legyenek a tanuláshoz szükséges programok és alkalmazások (pl. KRÉTA, Google Classromm, Zoom, office programok). Ha pedig pénzadományt szeretnének átutalni, erre a számlaszámra megtehetik: 10701087-69409866-51100005

Az állami gondoskodásban élő gyerekek minden téren hátránnyal indulnak a családban élőkhöz képest. Önökön, rajtatok sor, segítsünk együtt, hogy az idei tanévben ne maradjanak le tőlük csupán azért, mert nincs eszközük a tanuláshoz!

A Szülők Háza Alapítványt Kemény Dénes hozta létre 2015-ben azzal a céllal, hogy az alapítvány szervezeti formában képviselhesse tovább a 2007 óta működő Szülők Háza mozgalom elveit és céljait. Az Alapítvány állami gondoskodásban élő gyerekek és hátrányos helyzetű családok számára nyújt támogatást.  Az elsődleges cél az, hogy elősegítse a rászorulók integrációját, ezzel is erősítve a kisebbség befogadására a többségi társadalmat.
Honlap: tegyeljot.hu


Fotó: digitalhungary.hu
Lap tetejére