RSS Feed

120 éves az Ajax: első magyar játékosa Varga Zoltán volt

ujszo.com - 2020. 03. 26. 8:00:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

120 éves az Ajax: első magyar játékosa Varga Zoltán volt

120 éves a totális futball klubja címmel közöl összeállítást a pozsonyi Új Szó Online az Ajax Amsterdamról, amely 35. aranyérmét nyerhetné idén, s amelyben első magyarként Varga Zoltán futballozott.

120. születésnapját ünnepelte a napokban az Ajax csapata, amely idén 35. aranyérmét nyerhetné meg – ha a koronavírus is úgy akarná. Az amszterdami klub életében a brit szakemberek után komoly szerepet töltött be Rinus Michels, aki megteremtette a totális futballt, Kovács István, aki két év alatt mindent megnyert, amit csak lehetett, és persze Johan Cruyff, aki játékosként, edzőként, majd sportigazgatóként is sokat tett azért, hogy klubja a legjobbak között lehessen.

Egész sok magyar vonatkozást lehet találni az Ajax történetében, igaz, az elsőben bizonytalanok vagyunk. 1940–41-ben bizonyos Halpern Vilmos lett az edző, akiről több helyen is azt írták, a hétszeres magyar válogatott jobbszélső volt. Kovács István temesvári születésű szakember 1971 és 1973 között mindent megnyert, amit csak lehetett.

 
Az első magyar játékos Varga Zoltán volt, aki 1973–1974-ben 12 mérkőzésen lépett pályára és két gólt szerzett. Ugyan a szakmai stáb és a játékosok is nagyon elégedettek voltak vele, végül nem maradt. 1989-ben a ferencvárosi Fischer Pál jutott óriási lehetőséghez: a megsérült Stefan Petterson helyére őt választotta a klub. A csatár élt is az eséllyel, 15 mérkőzésen 7 gólt szerzett és 7 gólpasszt adott, azonban a svéd támadó felépülését követően nem vállalta a harcot, és visszatért a Fradiba. Kár volt… Az Ajaxban dolgozott hosszú évekig Jámbor László, aki erőnléti edzőként kulcsszerepet vállalt a 90-es évek nagy amszterdami sikereiből.

Fotó: -a-
Lap tetejére