RSS Feed

Friss vagy csomagolt kenyeret vegyünk járvány idején?

ujszo.com - 2020. 03. 25. 8:05:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Friss vagy csomagolt kenyeret vegyünk járvány idején?

A koronavírus-járvány miatt az üzletekben egyre többen választják az előre csomagolt kenyeret, és a pékségeket is arra biztatják, hogy több csomagolt terméket dobjanak piacra. A pozsonyi új Szó Online megkérdezte az élelmiszer-felügyeletet és a pékeket.

Elsőként a kereskedők rukkoltak elő azzal az ötlettel, hogy a mostani járvány miatt a pékségek több terméket előre csomagolva dobjanak piacra.

„A velük folytatott tárgyalásaink során azonban ők is elismerték, hogy ez a modell csak rendkívül nehezen működne. A szlovákiai pékségek naponta 2 millió kiflit állítanak elő, ezek csomagolása rendkívül költséges lenne, és a pékségek erre technikailag sincsenek felkészülve”

– nyilatkozta Tatiana Lopúchová, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének az elnöke. Az előzetes becslések szerint az átállás miatt ráadásul akár a felével is visszaeshetne a termelés, ami veszélybe sodorná a biztonságos ellátást. A pékek szakmai szervezete szerint a csomagolásnak egyébként sem lenne túl sok értelme, amivel a szlovák élelmiszer-felügyelet szakemberei is egyetértenek.

„A nem csomagolt péksütemények semmilyen veszélyt nem jelentenek az emberek egészségére. Természetesen, mint minden esetben, ezeknél is be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat”

– állítják az élelmiszerfelügyelet szakemberei, akik az ezzel kapcsolatos ajánlásaikat a felügyelet honlapján (svps.sk) tették közzé. Lopúchová szerint, ráadásul a csomagolt termékek sem jelentenek százszázalékos garanciát a vírus terjedésének a megakadályozására, hiszen a vírus a csomagoláson is képes hosszabb ideig túlélni, így ez esetben is csak a szigorú higiéniai szabályok betartása, a szájmaszk használata és a gyakori kézmosás segíthet.

„Jelenleg még a korábban megszokottnál is jobban kellene ügyelnünk arra, hogy a nem csomagolt kenyeret és kiflit ne puszta kézzel vegyük le a polcról, hanem használjuk az erre a célra kihelyezett egyszer használatos kesztyűt, fogót vagy zacskót”

– mondta Lopúchová. Szerinte, ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, az előre nem csomagolt péksüteményt otthon elegendő betenni két percre egy 70 fokra előmelegített sütőbe, aminek köszönhetően megszabadulhatunk az esetleges fertőzéstől.



Fotó: -a-
Lap tetejére