RSS Feed

Könyv kontra Covid-19

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 03. 22. 16:52:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Könyv kontra Covid-19

Jó hat évszázada annak, hogy prágai német diákok megalapították Leipzig első felsőoktatási intézményét. A szász település középkori krónikájának másik fontos dátuma 1497. Anno kapott vásárvárosi privilégiumokat a könyves központként tisztelt Lipcse.

Nos ebben a keletnémet városban e hónapban elmaradt a hagyományos kultúrális ünnep, a négy napos Leipziger Buchmesse. Kiadók, irodalmárok és olvasók szomorkodnak amiatt, hogy a szászországi rendezvényt is elérte a berlini Nemzetközi Turisztikai Börze sorsa. Akárcsak a spree-parti idegenforgalmi seregszemlét, a lipcsei Nemzetközi Könyvvásárt is le kellt fújni a koronavírus rapid terjedése miatt. A kultúra kontra Covid-19 összecsapás pontozásos győztese – idén – a járvány! De több százezer látogatottságú programokat másutt is töröltek sajnos. Ehhez hozzá kell szoknunk a 21. században, még ha bosszantó is a velencei karnevál félbeszakadása, avagy a genfi 90. Autosalon elmaradása.

Ha a rengeteg helyszínen elúszott sok ezer könybemutatót, felovasást és egyéb járulékos műsort nem is kárpótolhatom – vígasztalva a meghívott magyar írókat – azért vessünk egy pillantást a Leipziger Buchmesse környezetére! Pazar! 270 esztendeje, hogy Lipcsében elhunyt Johann Sebastian Bach.  A Thomaskirche egykori kántorához hasonlóan persze azok is rácsodálkoznának a szász városra, akik az ndk-s időkben jártak utoljára ott. Jó harminc évvel a berlini fal ledőlése után a magyar turistáknak, üzletembereknek is érdemes felkeresniük "Leipzig"-et, mely autóval 7-8 óra alatt érhető el Budapestről. A ma 600 ezer lakosával Németország 13. legnépesebb településeként jegyzett Leipzig 1216-tól rendelkezett vám és kereskedelmi jogokkal. Vidékét az időszámítás utáni első évszázadban germán törzsek, majd 900 körül szlávok népesítették be. A mezőgazdaságon kívül főleg a várost átszelő Weisse Elster folyó halászata és a kereskedelmi utak kereszteződéseinél kialakult vásárok nyújtottak megélhetést az itt élőknek.
A 15. század két fontos változást hozott: 1409-ben prágai német diákok megalapították Leipzig első egyetemét. Majd 1497-ben vásárvárosi privilégiumokat kapott a szász település. Lipcsét már a középkorban a könyvek városaként tisztelték Európában: a nyomdaipar hagyományai napjainkra sem homályosultak el. A legelső újság 1518-ban jelent meg itt. Múltban gyökerező gazdagságát idézi a 16. században, német reneszánsz stílusban épült Altes Rathaus (Régi Tanácsháza) és az előtte elterülő óriási piactér. A 17. század utolsó negyedében megnyílt Börze barokk csodáját ma már csak kordokumentumokból ismerjük. A 18. század lipcsei szellemiségére nagy hatással volt J.S. Bach, aki 1723-tól haláláig, 1750-ig volt a Thomaskirche kántora. Én bízom benne, hogy az a mintegy 280 ezer bel- és külföldi, aki ezen a tavaszon lemaradt a lipcsei könyv showról, 2021-ben is hűséges lesz a hagyományokhoz! 

Fotó: -a-
Lap tetejére