RSS Feed

Fonogram-díj: megtartják-e a magyar Grammyt?

Léderer Fruzsina - 2020. 03. 21. 17:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fonogram-díj: megtartják-e a magyar Grammyt?

2020-ban 18+1 kategóriában ítélik oda a hazai zenei élet legfontosabb díját, a Fonogramot. A magyar Grammyként is emlegetett elismerést közel harminc éve kapják meg különböző zenei stílusok képviselői a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségétől.

2020-ban sem marad el a szakmai díjak átadása, azonban megújult, interaktív műsor formájában követheti a közönség az eseményeket. Április elején, a Fonogram-napononline videók formájában derül fény a győztesekre, a www.fonogram.hu weboldalon.


 

Idén elindult az #azévslágere közönségszavazás is, A MAHASZ a Hivatalos magyar slágerlistákat minden héten publikáló slagerlistak.hu csapatával közösen állította össze azt a 40-es listát az elmúlt évben népszerűvé vált dalokból, amelyek közül azevslagere.slagerlistak.hu oldalon választhatják ki a kedvencüket a zenekedvelők. A nyereményjátékkal egybekötött szavazás győztese kapja "az év hangfelvétele" Fonogram-díjat.


 

A 26 tagú, zenei szakemberekből, zenészekből és újságírókból álló zsűri pedig több mint 800 nevezés közül választotta ki 18 kategória 5 legerősebb jelöltjét. Az 5 legjobba jutott előadó közül kerülnek ki a második forduló szavazatai alapján a győztesek.


 

A Magneoton büszkén jelentheti be számos kategóriában a legjobbak közé jutott előadóit! Alább olvashatjátok, kiknek tudtok szurkolni, hogy átvehessék 2020-ban az elismerést.


 

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele kategóriában ÁKOS – (50 / Kezdhetünk újabb évadot / Idősziget), az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele mezőnyben DR BRS (Tűzvarázsló (x Király Viktor) / Ma jól vagyok (x Jazz+Az) / Koccintós (x Varga Viktor feat. Biga) / Hol van az a lány (x Fekete Vonat feat. Halott Pénz, Monkeyneck) versenyeznek. Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában ZOLI VEKONY (Moments (feat. James Cash) / Closer To Me) a kiadó jelöltje, az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele mezőnyben pedig MAJKA (Hidegvérrel (x Essemm) / Supersonal 2 (és a Ők).

Az év felfedezettje kategóriába DR BRS és Berkes Olivér is bekerült.


 


 

A külföldi előadók mezőnyében JAMES BLUNT „Once Upon A Mind” albuma versenyez a az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele kategóriában, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele

AVA MAX –(Freaking Me Out / Torn / Sweet But Psycho / So Am I) és DUA LIPA  (Don't Start Now / Future Nostalgia / Swan Song / Kiss And Make Up (& BLACKPINK) lehet, az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele versenyzői között a GORILLAZ (The Now Now) és a TWENTY ONE PILOTS (Trench).

Az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvételei közül tarolhat DAVID GUETTA ( 7 / Stay (Don't Go Away) [feat. Raye] / Never Be Alone (& MORTEN feat. Aloe Blacc) / Say My Name (Bebe Rexha & J Balvin) vagy ROBIN SCHULZ (Speechless (feat. Erika Sirola ) / All This Love (feat. Harloe) / Rather Be Alone (feat. Nick Martin).

Az év külföldi rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele mezőnyben esélyes CARDI B  (Invasion Of Privacy). Az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele a SKILLET (Victorious) vagy a nemrég budapesten koncertező SLIPKNOT (We Are Not Your Kind) lehetnek.


 

A közönség az #évslágere katetegóriában is jó néhány magneotonos dalra szavazhat:


 

Ákos – Felemel, Ákos - Nem kell más vigasz, Curtis - Lehetne újra február, DR BRS x Fekete Vonat feat. Halott Pénz, Monkeyneck - Hol van az a lány, DR BRS x Király Viktor – Tűzvarázsló, DR BRS x Varga Viktor feat. Biga – Koccintós, Majka x Curtis x Király Viktor – Füttyös, Rúzsa Magdolna – Aduász, Rúzsa Magdolna - Mona Lisa.


 


 


 


Fotó: mti
Lap tetejére