RSS Feed

Karanténművészet

Csontos Tibor - 2020. 03. 20. 8:00:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Karanténművészet

A vírus nem csupán a kituszkolja a központosítás felügyelete alól a kreativitást, de a jelek szerint szaporítja is azokat. Szurkálja a ködöt és fityiszt mutat a központosító hatalomnak. A civil szervezetek sorra soroznak bennünket az ötleteikkel a szociális szférában éppen úgy, mint a kulturális élet legkülönbözőbb területein. Itt a Karanténkoncert, megszületett a Karanténszínház, közösségi oldalon jelentkezik egy Shakespeare-dráma, online tanítási módszervásárokat tartanak.

A kényszerű bezártságok, a koronavírus járvány miatti otthonlétek szinte járványszerűen hozták magukkal a különböző, hasznosabbnál hasznosabb ötleteket. A pedagógusok például online tanítási módszercsomagokat cserélnek, s kínálnak új lehetőségeket egymásnak a digitális oktatáshoz. Majdhogynem oktatási forradalom készülődik, egyelőre hiába dajkálódott büszke honfiúi kebleken a bevetésre váró alaptanterv, amely akadálypályára kényszeríti a pedagógusok innovációs készségeit. Színészként dolgozom, de máshoz is értek - ez a szlogenje ama civil kezdeményezésnek, amely például a digitális távoktatásban hasznosítható hangos könyvekkel, felolvasásokkal járulna hozzá az otthon tanulók irodalmi, művészeti neveléshez. 

Utóbbihoz kínál alkalmat Fischer Ivánnal az élen, a Fesztiválzenekar, amely Kamarakoncertekkel rukkol elő. A zeneigazgatója így foglalta össze a Karanténkoncertek lényegét: „Most eljött az intim, otthoni zenehallgatás és a néhány fős kamarazene ideje, hiszen nem szabad egy zenekarnyi zenészt és a közönséget egy zárt térben összezsúfolva veszélynek kitennünk. De zenére szükség van, ilyenkor még inkább.” A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai március 16-tól a tervek szerint naponta tartanak Karanténesteket, hogy a hangversenyek hiányában is zenei élményt biztosítsanak a közönségnek. Az online követhető kamarakoncerteket, amiket a zenekar próbaterméből közvetítenek, azoknak ajánlják," akik a bezártságot tartalommal, szívmelengető dallamokkal szeretnék megtölteni". A BFZ ezzel is arra kéri a hallgatókat, ha tehetik, támogassák a zenekar tagjait, akiknek a sorozatos koncertlemondások komoly bevételkiesést jelentenek.A Karanténestek megtekinthetők a www.bfz.hu oldalon és a zenekar Facebook-oldalán – amíg lehetséges - minden este 19:45-kor. 

A TRIP Hajó legénysége pedig úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzetben is közvetítenek kultúrát: megalapították az Első Magyar Karantén-színházat.
Első előadásuk Albert Camus A pestis című regényének monodráma változata volt Hegedűs D. Géza tolmácsolásában: ezt a közönség a TRIP Hajó Facebook-oldalán, élő közvetítésben láthatta. A fellépő művészek mindannyian ingyen vállalják a fellépéseket, ami persze sokáig nem működhet, de semmi gond azzal, hogy a TRIP Hajót működtető alapítvány a TRIP weboldalán közzétesz egy számlaszámot, ahová várják a felajánlásokat.

Az elmesziporkás kreativitás is beindult, némi vidám pillanatsort hozva e szomorúvá lett helyzetben. Íme, a járványhumor egyik gyöngyszeme: Hófehérke hazamegy, de csak hat törpét talál otthon. - Hol van Hapci? - kérdezi. A törpék kórusban felelnek: Karanténban!Fotó: -a-
Lap tetejére