RSS Feed

Olimpikonból filmsztár - Tarzan

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 03. 18. 12:16:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

  Olimpikonból filmsztár - Tarzan

A VIII. nyári ötkarikás versenyek megrendezési jogáért csatasorba állt Amszterdam, Prága, Róma és Barcelona mellett Los Angeles is. A befutó Párizs lett 1924-ben. A Szajna-parti sportshow egyik amerikai sztárja, az Osztrák-Magyar Monarchiában született Weißmüller János volt. A szabadfalusi (Temesvár) fiú még csecsemőként került az USA-ba.

Míg Belgiumban, száz esztendeje csak 29 nemzet szerepelt, négy évvel később a párizsi ötkarikás viadalon már 44 állam képviseltette magát. A magyarok összesen kilenc dobogós helyezést értek el, s ezzel a teljesítménnyel lekörözték - a térképeken frissen felbukkant - Jugoszlávia csapatát és Ausztriát is. A tengerentúli gyorsúszók királya – immáron Johnny Weissmüller néven – szerzett három aranyat Párizsban, s további kettőt a következő, 1928-as olimpián. A francia fővárosban, majd  az amszterdami  sportünnepen a filmesek is felfigyeltek a 191 centi magas, sikeres, snájdig, bánáti gyökerű atlétára. {Akkoriban Jancsi 13. századtól a Magyar Királysághoz tartozó szülőföldje már Románia része volt.}

Szóval, a Szajna-menti sportshow egyik amerikai sztárja a K. und K.-ban világra jött János Weißmüller {1904-1984} volt. A szabadfalusi (Temesvár) legényke szülei még a 20. század elején vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Öccse, Péter már ott látta meg a napvilágot 1905-ben. A család hamarosan a dunai svábok közösségében, Chicagóban talált új otthonra. Jancsi – így apja egy rádióinterjúban – beteges kis srác volt, s orvosai tanácsára kezdett el rendszeresen úszni. Bejött a sportág választás: egyrészt pokoli sikeres atléta vált a {csupán néhány osztályt végzett} fiatalemberből, másrészt milliomos filmsztár lett. És közel 80 évet élt, noha a doktorok pesszimisták voltak a gyenge tüdejű ifjú gyógyulásával kapcsolatban.

A gyorsúszók királya, Johnny Weissmüller néven szerzett három aranyat Párizsban: további kettőt a 1928-as olimpián. Ha már Hollandiában járt, begyűjtött egy bronzot az amerikai vizilabda válogatottal is. A medencék környékén a filmesek hamar felfigyeltek a széles vállú, sikeres, fürge, snájdig atlétára... Németországban már 1925-ben a kamerák elé állt Mr. Weissmüller, aki pályafutása során több, mint félszáz világcsúcsot állított fel és seregnyi játékfilmet készített. Idősebb korában a televíziót is meghódította a jóképű, több nyelven beszélő férfi.

Szóval nem csoda hogy Hollywoodban Jancsi lett a Tarzan mozik címszereplője – Jane oldalán. A szexi, megmentendő dámát az első hat alkotásban Maureen Paula O’Sullivan {1911-1998} személyesítette meg. A 28 esztendős korától, 1932 és 1948 között egy tucat dzsungel produkciót forgató Weissmüller első munkája (Tarzan a majomember) egybeesett a hangosfilm térnyerésével. Nos, Johnny vad kosztümben és öltönyben egyaránt jól festett, jódlizni és inni is nagyon tudott. A lányok, asszonyok imádták az izmos, kelet-európai származású sportembert, aki ötször nősült.  Johnny Weissmüller '83-ban „U.S. Olympic Hall of Fame” elismerésben részesült.  1984 elején – röviddel a Los Angeles-i olimpia előtt – hunyt el Acapulcoban. Mexikói sírján mindig van virág!

Fotó: -a-
Lap tetejére