RSS Feed

Essen: sztornózott oldtimerek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 03. 19. 9:02:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Essen: sztornózott oldtimerek

Közeleg a tavasz, s itt a koronavírus-járvány! Így Németországban nem tárhatja szélesre a kapuit a világ egyig legrangosabb, nemzetközi veterán kiállítása. A március 25-től sajna elmaradó oldtimer mustra, a Techno Classica standjain számos ipartörténeti remekművel találkozhattak volna az érdeklődők.

A Covid-19 járvány közbe szólt: ezért húsvét küszöbén nem tárja szélesre a kapuit az NSZK-ban a 2020-as esztendő szezonnyitó, agg autós bulija. A típustiszta és tuningolt - furcsa?/öreg! - járgányok nemzetközi mustrája március 29-ig várta volna az érdeklődőket a 600 ezer lakosú iparvárosba. A festői Észak-rajna-Vesztfália tartomány picurkát „őrült” seregszemléje, a spéci, megunhatatlan, historikus verdák tavaszi találkozója. Az esseni Techno Classica csarnokaiban - túl az új típusok elmaradt genfi parádéján - hagyományosan se szép, ledér hölgyekből, se vadított küllemű, belbecsű járművekből nem szokott hiány lenni.
A részben izmosított, felszpoilerezett veterán kocsikra valamennyi korosztályból sokan buknak Európában. Persze az „igazi” oldtimer gyűjtők lelkét gyakorta felkorbácsolja  egy mélyre ültetett, perecablakos Volkswagen Käfer látványa. Netán a Hruscsov-korabeli, frissen  skalpolt Moszkvics és Volga. Ízlések ütköznek, pofonok csattannak. Néha Essenben is, ahol azért évtizedek óta a profi barkácsolású – szerethető, eladható – öreg verdák dominálnak. A következő Techno Classica típustiszta oldtimerei üzleti befektetésnek is beválhatnak, pláne, ha 60-as, 70-es évekbeli Porschét, Mercedest, netán VW Bogarat, avagy első generációs Bulli Bus-t vesz magának a polgár.


Fotó: -a-
Lap tetejére