RSS Feed

Gulácsi

Dalia László - 2020. 03. 15. 8:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Gulácsi

Gulácsi Péter őriz egy válpgatott mezt a hálószobájában, amelyben Svájc ellen őrizte a kaput, s utóbb úgy érzi, két gólban is benne volt. A dressz emlékezeteti az alázatra, hogy keményen kell dolgozni, s minden harmadik, negyedik napon bizonyítani a gólvonal előtt. A családja is ebben a világban él, megértik, hogy amikor nagyon fáradtnak érzi magát, az edzőközpontban alszik és csak a másnapi meccs után megy haza.

A magyar kapusok sokáig kapósak voltak, a magyar pályákon már rég nem Albert, Bene vagy Mészöly rúgta a labdát, de még mindig vitték őket. Ma is jó kapusaink vannak, de a magyar foci annyira leértékelődött, hogy már őket sem kérik, pedig Gulácsi példája bizonyítja, hogy van itt talentum. Mondja is, az ugyancsak fölöttébb sikeres edzője, Julius Nagelsmann, hogy a magyar kapus végtelenül intelligens, s állandóan pörög az agya. Gulácsi sajnos kivételesnek számít a magyar mezőnyben, hasonlóan tudatosan talán csak Dárdai, Gera és Szalai építette a pályáját. Az ellenpéldára meg annyi jelölt volna, hogy egyet sem emelek ki, Détárit és Dzsudzsákot épp eleget emlegették már. 

Gulácsi is időben kikerült Angliába, megjárta Liverpoolt, de aztán Salzburgban kezdett be igazán, a fiókcsapatban, s aztán került a Lipcséhez. A története onnan meseszerű és egy mai magyar játékos nem is érti, hiszen a Bundesliga egyik legjobb kapusa akkora alázatról és ambicióról mesél, ami a magyar pályákon láthatatlan. Történt pedig, hogy a Leipzig svájci kapusa megsérült, s Gulácsi megkapta a lehetőséget. Amikor aztán a svájci felépült, Gulácsi maradhatott volna a kapuban, de épp belázasodott. Két választása volt. Betegeskedik, s önként átadja a helyét, vagy 39 fokos lázzal is vállalja a játékot. Ahogy meséli, aznap éjjel feleségével mindenféle népi csodaszert kipróbáltak, hiszen komoly gyógyszert a doppinvétség miatt nem vehetett be. Talán a  fokhagymás gyömbér tea segített, de Gulácsi hiba nélkül lehozta a meccset, s azóta kirobbanthatatlan a lipcsei kapuból. A felesége néha ugyan megjegyzi, hogy élhetne már néha a jelenben is, s nem kéne mindig három lépéssel előbbre járni, de ő is tudja, hogy néhány évig ez még így lesz, hiszen a 30 éves kapus 5-6 évig szeretne még védeni.

Gulácsi is itt nőtt fel, ahogy Sallai és Szoboszlói, akikből még ugyancsak válhat kiváló Bundesliga vagy uram bocsá' La Liga, vagy Premier League játékos, mégis kitörtek. Vajon, ez miért nem sikerül másoknak, ahogy a cseheknek, horvátoknak vagy szerbeknek? Ezt sem fognám a türk vonalra, inkább mentális probléma lehet, hiányzik belőlünk a szláv harciasság, de mindenekelőtt a tudatosság. Hogy is fogalmazta meg nemrégiben egy avatott blogger, az "értelmiség hiánycikk a magyar fociban", edző például szinte csak az lehet, aki NB I-es játékos volt. És tényleg. Holott ma már a legjobb edzők nem arról ismerszenek meg, hogy százat is tudnak dekázni.

Fotó: rangado.hu
Lap tetejére