RSS Feed

Sportos, zöld világváros

Mogyorósi Géza - 2020. 03. 17. 8:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sportos, zöld világváros

Lehet azon szomorkodni, hogy Dárdai Pál németországi karrierje picurkát megtorpant tavaly, miután a Hertha BSC labdarúgó csapat sorozatosan veszítette meccseit. Ám a magyar tréner munkájára 2020-ban is számít majd a berlini klub. Pláne, hogy Jürgen Klinsmannal már a sokadik utód bukott meg a fővárosi kispadon.

Aki először keresi fel Közép-Európa legnépesebb fővárosát {ahol magyar sportolóink a '36-os ötkarikás viadalon tíz aranyat nyertek} az gyakran meglepődik, hogy vizekben mennyire gazdag, zöld metropolisz Berlin. Mintha nem is az öreg kontinens szívében barangolna a messziről  ideutazott vándor. Tiergarten kerület (benne a Zoo-val és egy panda párossal) a 3,7 milliós település belvárosában kényezteti a polgárokat. Míg a több, mint 3 ezer hektáros erdőség, Grunewald a német „Hauptstadt” dél-nyugati részén fekszik. Ettől alig 40-50 kilométerre épül a zöldmezős Tesla gyár,  Elon Musk korszerű autó üzeme. A faírtással ötvözött beruházást üdvözli Dietmar Woidke, Brandenburg tartomány szociáldemokrata kormányfője. Egyes polgárok, a környezetvédőkkel karöltve szkeptikusan fogadták a grüneheidei, 2021-ig tartó, amerikai építkezés hírét. Én sem vagyok biztos benne, hogy két év múlva, ott a német-lengyel határ közelében valóban félmillió elektromos kocsi gurul majd le a futószalagokról...

Ám suhanjunk vissza a természet lágy ölére a Spree-hez, ahol a kutyás és ebtelen berliniek kedvelt, seregnyi tóval csábító kirándulóhelye évszaktól függetlenül kellemes kikapcsolódást ígér. Nekem elhihetik, hiszen ágynak dőlt ismerősöm tömzsi négylábúját gyakorta „legeltetem” a zölderdei tavak környékén. Emitt nyuszi, mókus, őz, vaddisznó üget, amott biciklisták, kocogók suhannak. Egy-egy lovassal is találkozni néha és az ornitológusok távcsöve (vélem) időnként a pucéran fürdőzőkre téved. Úszómester, halőr sehol! Remélhetőleg a koronavírus sem grasszál arra húsvét küszöbén!

A környék legrégebbi, csinos épülete a II. Joachim választófejedelem számára lassan félezer éve emelt vadászkastély. A Jagdschloss Grunewald-ot a 17. századtól átépítették. A reneszánsz stílust a barokk váltotta fel. A nudista és textiles strandolók, családos túrázók, sportolók, kutyások körében is népszerű Grunewald levegője friss, autó sehol (na jó, a távoli parkolóban pihennek). A természetvédelmi terület panorámája a Grunewaldturmból (eredetileg Kaiser-Wilhelm-Torony) élvezhető a leginkább. Nincs messze az Olympiastadion sem, ahol az első osztály egyetlen fővárosi labdarúgó brigádjának munkáját 2015 és 2019 között irányította Dárdai Pál. Visszavárjuk!


Fotó: -a-
Lap tetejére