RSS Feed

Halálos számháború

Mogyorósi Géza - 2020. 03. 14. 8:00:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Halálos számháború

Érdeklődéssel tanulmányozom a tekintélyes – általam szívesen olvasott – Frankfurter Allgemeine Zeitung aktuális koronavírus térképeit. Igen meglepő, hogy a kora tavasszal Itáliától Magyarországon át az NSZK-ig pánik vásárlást serkentő járványnak (március idusán) például Dél-Amerikában és Afrikában alig van halálos áldozata.

Míg az olaszoknál gyakorlatilag megbénult az élet a sok száz ember pusztulását okozó kór miatt, addig a szomszédos Franciaországban „csupán” 30, az NSZK-ban pedig 3 áldozatról szólnak az egészségügyi statisztikák. Mivel az EU legnépesebb, 83 millió lakosú tagállamában - összevetve - naponta átlag 8-9 halálos közlekedési tragédiát regisztrálnak, a Covid-19 (eddig) enyhe lefolyásúnak tűnik a németeknél. Azért a világ legrangosabb, berlini idegenforgalmi szakvásárának, a Nemzetközi Turisztikai Börzének (ITB 2020) lefújása, most pedig a nézőmentes Bundesliga meccsek bevezetése azt jelezheti, hogy a járvány „neheze” még hátra van. Üres stadionban lesz a hétvégi Union Berlin kontra Bayern München rangadó is!

S mit mond az F.A.Z. grafikája? Azt, hogy Észak-Amerikában 30, délen pedig egy embert ölt meg a decemberben Kínában felbukkant vírus. A Föld legnagyobb lélekszámú államában már 3 és félezerhez közelít az áldozatok száma. Az öreg kontinensen Olaszország a szomorú bajnok közel 900 halottal. Európa többi régiójában ennek töredéke a gyászos kvóta. A harmadik legfertőzötteb terület a tekintélyes frankfurti újság térképén Irán, ahol mintegy 7 ezer polgárt ápolnak az aktuális vírussal, s 250 fölé emelkedett az elhunytak száma.

Nem vagyok orvos, sem virológus, így csak töprengek azon, hogyan lehet az, hogy a világ leméretesebb államában, Oroszországban egyetlen halott sincs – hivatalosan? S Afrikában is „csak” egyetlen személy. A szintén nem sűrűn lakott Ausztráliában 3 elhunytról tudni, míg Japánban már 16 áldozatról ír a sajtó. Szerencsére – egyelőre – a Kárpát-medencében és Skandináviában sem arat a halál. A magyarországi március 15-i ünnepségek kivételes elmaradása azt jelzi, hogy a sokat szidott egészségügyi szervek komolyan veszik a koronavírussal kapcsolatos külföldi tapasztalatokat. Remélem, nem tévedek! Én mosom kezeimet...


Fotó: -a-
Lap tetejére