RSS Feed

Szabadulószobáztatás

Csontos Tibor - 2020. 03. 16. 9:43:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szabadulószobáztatás

Soha nem gondoltam volna, hogy Magyarország, úgymond, szabadulószoba nagyhatalom. Állítólag már olyannyira turisztikai tényezővé is lett a szabadulószoba Made in Hungary, hogy a romkocsmák, a legény- és leánybúcsúk után a legtöbbször azért jönnek külföldről, hogy beszabadulva egy szobából kiszabaduljanak onnan. Ez a jófajta magyar szabadulószobáztatás mostanság persze halódhat, hiszen a külföldiek is inkább koronavírustól igyekeznek megszabadulni, de ne rontsuk el a szabadulószobáztatók ama nagy örömé, mi szerint háromszorosára nőtt a szabadulószobák iránti kereslet.

Különleges know-how. Különleges logikai feladvány. Filmekhez, mesehősökhöz köthető igazi családi program. Minden porcikájában céges csapatépítő tevékenység.Vérbeli észjáték, amely ugyanakkor rendkívüli kreativitást igényel. Imigyen és ehhez hasonlóan minősítik hívei a szabadulószobáztatást. Pontosabban a "szabadulószoba élményt", melyből 2019-ben  a Bónusz Brigádon összesen 11823-at adtak el, a kereslet tehát meglehetősen dinamikus, s eme szórakozás hívei ma már ötven különböző programból választhatnak. Mi több, napjainkban már valóságos szabadulószobakomplexum - némelyik kilenc szobás -  ajánlattal édesgetik magukhoz a híveket, az ún. egyszobás helyszín mostanság egy kicsit snassz. A tartalmi elemek is rengeteget változtak, a szabadulószobák csecsemőkorában a fejtörők, a számzáras lakatok megfejtése, a kódok megtalálása vitték a prímek, ma már a látvány, a hiteles dizájn, az elektromos kütyükínálat is számít.

S persze, nem ünneprontásnak szánjuk, de emlékeznünk kell a tragédiára, melynek során öt tinédzser lány vesztette életét Lengyelországban, miután tűz ütött ki a szabadulószobában, ahova bezárták őket. A lányok egyikük születésnapjának apropóján mentek el a koszalini szabadulószobába, amely a játék közben kigyulladt és a szerencsétlenül járt áldozatok, mivel nem tudtak kiszabadulni, bennégtek a helyiségben. Attól kezdve elrendelték, hogy minden szabadulószobában kötelező lesz tűzvédelmi berendezéseket telepíteni. Nálunk szerencsére nem fordult elő hasonló eset, de ez a biztonsági figyelmeztetés nyilván időben jött a szabadulószobáztatóknak. 

Miként azt sem ünneprontásnak szánjuk, hogy a korosztály, amely rajong a szabadulószobás  szórakozásért, logikai feladványnak, észjátéknak, kreativitás-tesztnek fogja fel, hogy a Magyarország-szobából is kiszabaduljon és másutt keresse a boldogulást. Ennek érdekében is kódokat kell megfejtenie, bonyolult számzárakat kinyitnia, hogy végül külföldre menjen, mert elégedetlen az itthoni körülményekkel, mert úgy véli, az itt rá váró jövőkép a messzi homályba vész, s még csak a körvonalait sem képes érzékelni. Marad hát az ország elhagyásával végződő szabadulószoba-élmény.  Amit persze házasulandók is kipróbálhatnak - ezt emlegetik XXI. századi randiként - egy-egy szabadulószobát, hiszen ilyesfajta kiélezett, konfliktusokkal fenyegető helyzetekben ismerszik meg a két jellem, s a szabadulást keresve kiderülhet, számíthatnak-e a másikra hosszabb távon is. Nem beszélve arról, milyen jól jöhetnek az ekkor szerzett tapasztalatok ahhoz, hogy ha majd a kapcsolatot megunva szeretnének megszabadulni egymástól.

Kár, hogy valamely járványhoz kapcsolható szabadulószoba még nem szerepel a kínálatban. 
Fotó: szabadulószoba.hu
Lap tetejére