RSS Feed

Elég egy jó körzeti orvos?

Árpási Zoltán - 2020. 03. 11. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elég egy jó körzeti orvos?

Úgy tűnik, a járványok kezelésének módját még tanulnunk kell! Kezdetben a szájmaszkok gyártásának felgyorsításáról szóltak a híradások, majd a védelmi intézkedések ígéretével telt az idő, újabban pedig televíziós hirdetésekkel, és iskolák ajtajára ragasztott plakátokkal vetetik fel velünk a harcot a koronavírus ellen. Most ugyan érkezik nyolc milliárd forint, de a nehéz rajtot ez aligha feledteti.

Svájcban például az első koronavírusos beteg megjelenésének másnapján (!) az iskolák személyre szóló levélben tájékoztatták a szülőket arról, milyen intézkedéseket tesznek a járvány elkerülésére. A legfontosabb – írták –, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát. Folyamatos kapcsolatban állnak az egészségügyi és az oktatási szervekkel, és rendszeres tájékoztatást adnak az aktualitásokról. Az oktatás egyelőre a szokott módon folyik – szögezték le. 
A következő intézkedések – állt a levélben – az egész országra, így az iskolákra, minden tanárra és iskolásra érvényesek: a papírzsebkendőt használat után fedeles kukába dobják, mellőzzék a kézfogást (Svájcban a gyerekek iskolába érkezéskor és onnan való távozáskor kezet fognak a tanárokkal), alaposan mossanak kezet, betegség esetén telefonon jelentkezzenek a megadott elérhetőségeken, nem szabad személyesen háziorvoshoz vagy kórházba menni, mindig papírzsebkendőbe vagy könyökhajlatba köhögjenek, láz és köhögés esetén maradjanak otthon. A koronavírussal kapcsolatos további információkat az állami egészségügyi hivatal honlapján, és a levélben szereplő e-mail cím útján, vagy telefonszámon érhetnek el.
Közölték, hogy az iskolák vezetése és tanárai ügyelnek arra, hogy a fenti szabályokat mindenki betartsa. Végezetül ismételten biztosították a szülőket arról, hogy ugyan a kialakult helyzet bizonytalan, az eseményeket folyamatosan figyelemmel kísérik, s további lépéseiket egyeztetik a kanton illetékes szerveivel.
Ugye, milyen egyszerű? Lehet, hogy egy ilyen tájékoztató levél megfogalmazásához még operatív törzsre sincs szükség. Elég egy jó körzeti orvos.


Fotó: -a-
Lap tetejére