RSS Feed

Fiala énekel

Dalia László - 2020. 03. 10. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fiala énekel

Fiala János elszabadult, hétfőn volt a születésnapja és olyan jó kedve kerekedett, hogy élő adásban nem átallott énekelni, Zalatnay Cinit kísérte, aki az LGT-vel készült albumán adta elő legjobb dalait, többek között a "Szeress nagyon"-t. Ez az örömzene levette a lábáról Fiala rajongóit is, a hallgatók egymás után telefonáltak be, hogy gratuláljanak a műsorvezetőnek, aki őket is emelkedett hangulatba kergette.

Fiala nagy műértő, imádja a zenét és érti is, nemcsak Zalatnay hangjának hódolt, hanem az LGT-nek is, amelynek első felállása, vagyis a Presser, Bartha, Frenreisz és Laux csapat zseniális volt. Ja, Fiala műsorában nem lehet ócska zene, amatőr momentum, előbb sérti meg a  hallgatót vagy szorítja finoman falhoz a riportalanyát, minthogy pongyola gondolatokat kelljen hallgatnunk vagy, ami még rosszabb, unatkozzunk. A Keljfeljancsit immár a sokadik rádióadón halljuk, mert mindig költöznie kell, kiszervezik alóla a hullámhosszt,ő viszont nem adja fel és szerencsére mindig talál egy újabb stúdiót.Mostoha világ ez,ahol a profinak kujtorognia kell, s magának kell megszereznie a műsorához való pénzalapot. Ha ez nem a Vadnyugat lenne, hanem egy rendes kapitalista ország, Fialának könnyű dolga lenne, két asszisztens lesné minden kívánságát és a riportalanyok egymást lökdösnék fel, hogy beférjenek a műsorba.

Igazi közszolgálati műsorok már nincsenek, be sem hívják az illetékest, a vélemények amúgy is egyoldalúak. Fiala viszont a magyar Rádióban nevelkedett, s konokul megy a maga feje után, semmit sem ad fel a BBC elvekből, legfeljebb annyira óvatos, hogy a riportalanyok ne sértődjenek meg véglegesen, s így legközelebb elmaradjanak. Az ellenzéki oldallal nem kunszt beszélni, a kormánypárti politikusokkal annál inkább, s Fialánál 9 éve szerepel Navracsics Tibor, s megszólal L. Simon László vagy az újkori sztárok közül Fürjes Balázs. Igaz a Keljfeljancsi műsor vezetője nem minősít, ő csak kérdez, ahogy ő fogalmaz, "gyerekes kíváncsisága élteti", s a hallgatóra bízza, hogy eldöntse, mit hallott. Persze, néha Fiala azért kifakad, nem is ő lenne, ha néha nem engedné szabadjára haragját szakmai ügyekben, legutóbb az illetékes minisztert mondatta volna le, aki koronavírus ügyben nem válaszolt a kérdésekre, ellenben kioktatta az újságírókat.

Sose felejtem el, hogy habzott a szája, amikor a 444.hu megtámadta, miszerint az önkormányzati választások egyik legnagyobb vesztesének titulálták. A támadás tárgya az volt, hogy Fiala maga tárgyal az önkormányzatokkal, akikkel szerződik és természetesen nála van a kassza kulcsa is. Nem ideális helyzet, normális időkben, normális sajtóban nem is volna ez a módszer ajánlatos, de ahogy már mondtam, Vadnyugaton élünk. Fiala szerződik, de ugyanúgy kérdez, mintha közszolgálati volna, a kényes témák is terítékre kerülnek, ezt jól tudja a másik fél is. A hallgató tehát nyer, az önkormányzat számára sem kidobott pénz, hiszen maga  polgármester tájékoztatja a kerületi lakosokat és egyben gyakorolhatja, tanulhatja a kommunikációt, amely békeidőben még jól jöhet. Baranyi Krisztinát, a ferencvárosi polgármestert például Fialánál ismertük meg, mint rendíthetetlen aktivistát, mert nemcsak a polgármestert szólította meg a műsorvezető, hanem a másik felet is, aki pedig egyetlen petákot sem fizetett. Az már egy másik történet, hogy polgármesterként Baranyi már nem tart igényt Fialára...

Fotó: -a-
Lap tetejére