RSS Feed

Heller Ágnesnek volt igaza

Dalia László - 2020. 03. 18. 8:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Heller Ágnesnek volt igaza

Lattman jogász a minap úgy kommentálta Orbán miniszterelnök kiselőadását, amelyben a Jobbik egykori zsidózását ráhúzta a mostani ellenzéki pártokra, hogy "ugye, én már évekkel ezelőtt megmondtam, hogy nem kell a Jobikkal összefogni, mert ezt fogják mondani". És tényleg, miért ne forgatná ki ellenfeleinek minden egykori szavát Orbán, akinek a legnagyobb félelme, hogy 2022-ben is összeállnak?

Nem az a baj, hogy vannak ezek a beszélgetős műsorok és akkor behívnak politikához közeli embereket, akik nagyon okosakat mondanak. Vagy néha butaságokat fecsegnek, mert nem értik a politikát. Lattman egy művelt, felkészült jogász, akit a minap egy szexistának bélyegzett mondatért kirúgtak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, ahol 2014 óta tanított. A facebookos bejegyzésben egyébként nem sok hiba volt. "Az Alapjogokért Központ az a hely, ahol még az alapszakos diplomájukat sem megszerzett “elemzők” osztják az okosságot a propaganda médiában. Igaz, legalább csinosak. Vajon milyen funkcióik vannak még?" A csinoson lehet rágódni, de ez sem sértő, vagyis egy amerikai bíróság sem ítélne Lattman ellen. Mindez persze jó ürügy volt a jogász-tanárt kirúgni, miközben több Fidesz tisztségviselő bukott már le nőveréssel, különösebb következmény nélkül. Az már egy másik történet, hogy Lattman mit sem tanult a saját esetéből, nem érti a hatalom természetrajzát, az Orbán rendszer működését, a főnök  logikáját. Lattman magát a politikát sem érti, így én a helyében csak jogi kérdésekről nyilatkoznék.

Orbán miközben kioktatja az ellenzéket erkölcsből, hetente mond saját magának is ellent. És miután nincs ideológiai sorvezetője, nem ismeri bibliát, bármit mondhat keresztényi alapon is. Lattmannak nem tűnt fel, hogy a kormánypárt és sajtója már két éve első számú közellenségként kezeli a Jobbikot, amely mára szélről középre húzódott, s ezért veszíti el a radikálisait? A szélsőséges Jobbikkal a Fidesznek semmi baja nem volt, ahogy most támogatja a Mi hazánk mozgalmat, sőt futtatja is, a sajtójuk Torockai mozgalmának minden apró rezdüléséről beszámol, már-már arról is tudunk, hogy Dúró Dóra melyik fogorvoshoz jár, pedig azok már mind ott vannak, akik hajdan a legvadabb dolgokat mondták a Jobbik színeiben.

Heller Ágnest hajdan sok barátja is kiátkozta, mert az mondta, hogy technikai koalícióra van szükség, vagyis öt percre el kell ásni a csatabárdot, leváltani a Fidesz-kormányt, s utána majd újra elővehetik. Erre mondták többen, hogy ez eszmeileg rossz, de hát Heller nem eszmei szövetségre gondolt, hanem hogy egy konkrét cél érdekében össze kell fogniuk. Heller már nem él, de az önkormányzati választásokat egy technikai koalíció nyerte meg. Heller filozófus, s nem politikus, de ő sok álpolitikussal ellentétben ahhoz is értett. Ez a Lattman-féle finnyáskodás nagyon jól hangzik a kávéházban, egy akadémikus értelmiségi szócsatában, az utcán viszont két perc alatt elvérzik.

Fotó: -a-
Lap tetejére