RSS Feed

Pánik nincs, de...

Mogyorósi Géza - 2020. 03. 05. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pánik nincs, de...

Nem meglepő, hogy márciusban Közép-Európa legnépesebb metropoliszába is megérkezett a rettegett kór. Ám hallom, hogy például a taxisokat nem a tüsszögő itáliai turisták, kínai üzletemberek aggasztják, hanem az a tény, hogy a koronavírus terjedése miatt lefújták Berlinben a világ legjelentősebb idegenforgalmi kiállítását, az ITB-t.

Hatalmas szerencse, hogy „csak” akkor érte el a járvány a 3,7 milliós Spree-cityt, amikor már kiosztották a 70. Berlinale csillogó maci szobrait, s hazautazott a sztárok, zsurnaliszták és (a nem helybéli) mozibarátok zöme Németországból. A tavaszi Nemzetközi Turisztikai Börze (ITB 2020) elmaradása – így a gazdasági szakemberek – mintegy 2 milliárd eurós veszteséget jelent a bel- és külföldi partnereknek: kezdve a standokat felépítő, takarító munkásoktól a szállodásokig, a lemondott mostani, későbbi utazásokig.

Miután a mixonline egyik budapesti törzsolvasója azt írta nekem, hogy „itthon teljesen megkergültek az emberek, elkezdtek mindent felvásárolni és lekopasztani az üzleteket!“ Na,  ha a magyar fővárosban ez a helyzet, gondoltam elugrom vásárolni Berlinben. Déjà-vu érzésem támadt már az első élelmiszer áruházban. Ilyen brutálisan lefosztott polcokat utoljára Krakkóban és Odesszában láttam a 80-as évek elején. Ó boldog ifjúság: sovány srác voltam, így a karcsú választék sem zavart.

De vissza a mába! Kérdeztem a maszkmentes pénztárosnőt, hogy van-e pánik? Fáradt mosollyal válaszolt, hogy már délig akkora forgalmuk volt, mint „rendesen” 22 óráig. Kontrollból, no meg kíváncsiságból betértem egy másik, majd harmadik berlini diszkontba is, ahol a „bátor sáskahad” szintén főleg száraztésztát, konzerv féléket és higiéniás cuccokat zsákmányolt. Kasszasiker, akárcsak a Berlinalén! Ám óvatos duhajként fél kiló rizst – biztos, ami biztos – magam is a vásárlókosárba tettem a sör mellé! Ki tudja?

A német patikákban, illatszerboltokban átmenetileg ugyan hiány van bizonyos termékekből, sem a bankban, sem a benzinkútnál nem láttam kígyózó sorokat: sőt   most olcsóbban is tankoltam, mint pár hete. Külön figyeltem, hogy az elmúlt két hétben egyetlen álarcos felnőttet sem láttam Berlinben, Brandenburgban. Maximum farsangozó gyerekeket! Egy sportbarát magyar haverom fogalmazta meg a „nagy igazságot”: „Majd akkor kezdek el félni a koronavírustól, ha az első Bundesliga meccsek elmaradnak!” Erről – tudtommal – egyelőre szó sincs!

Fotó: -a-
Lap tetejére