RSS Feed

Szikora, a vallásarc

Csontos Tibor - 2020. 03. 08. 8:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szikora, a vallásarc

Szikora Róbertet éppen a születésnapján kérték fel, hogy legyen a Jézus Krisztust hirdető 52. Eucharisztikus Kongresszus egyik arca. A csikidam atyja, aki "az egyház élő téglájának" tartja magát, ettől éppen úgy az egekben érzi magát, mint amikor a nyolcvanas években együttese, az R-Go letarolta a poppiacot. A vallási nagykövetté lett Szikora úgy véli, a felkérés óriási ajándék számára, valahonnan fentről. R-Go koncertre nyilván nem gondol, de nagy izgalommal várja a pápával való találkozást.

Persze, hogy várom! Szent Péter utódját ki ne várná? Rajta van a gyűrű, a Szent Péter-gyűrű, ami Krisztus által került oda. Azt szokták megcsókolni. Ha úgy hozza az élet, boldogan élem majd meg azt a helyzetet - nyilatkozta a popsztár, aki most sajnálhatja igazán, hogy huszonöt éve nem írta meg a Szent Pálról szóló musicalt, amelyet még Réz Andrással együtt tervezett. Ráadásul a Szent Erzsébet történetét feldolgozó musicalje sem született meg, ezt Malek Andreára építette volna, de fő támogatója, a postamaci eldőlt. A musical egyik dala, a Ne sírj, ne okozz fájdalmat! azonban felkerült a Csikidam című lemezére. Sokan, ha nem is sírnak, de talán meglepőnek tartják Szikora Róbert eme szerepre. Nincs rá okuk. 

Szikora popsztárról - aki a felkérés apropóján már Erdő Péter bíborossal is találkozott - köztudott, hogy mélyen vallásos, istenhívő, templomba járó ember, aki első áldozásával megpecsételte Istennel való kapcsolatát, bérmálásával megkapta a szentségeket, s miként egy helyütt írta: "Haladok Krisztus felé, s egyre inkább rábízom magam".  S aki szerint az ő élete is az Istenhez való hűség próbatétele. Miként a Szent Kereszt Lovagrend tagjaként is fogalmazott, belső igénye a keresztény hit. S aki huszonöt éve imádkozott és böjtölt, hogy ne lépjen fel Magyarországon a rock-sokkoló amerikai Marilyn Manson. Legszívesebben kitessékelte volna az országból az általa Sátánnak, istenellenes fasiszta féregnek nevezett előadót, mert úgy gondolta, az istenhívők ellen van, morálisan szétzülleszt mindent és mindenkit, blaszfémiát, istenkáromlást művel. 

Most még semmit nem tudni arról, hogy nagykövetként, a rendezvény arcaként mi lesz valójában a feladata, annyit elárult, hogy az előmunkálatokban részt vehet, mint hitvalló, tanúságtevő, s bár sok ke­resztény színész, művész van, de ebből a műfajból őt választották. Az előzmények ismeretében tehát nincs mindebben semmi meglepő, még akkor sem, ha sok keresztény színész, művész magánügynek tartja a vallást, a vallásgyakorlást. Az pedig bizonyos, hogy az R-Go ezek után sem vált a csikidamról a keresztény rockra, s a gidákkal fellépő együttes sem kap majd meghívást nosztalgikus templomi beatmisékre. Vagy ki tudja. 
Fotó: rtl.hu
Lap tetejére