RSS Feed

Vírusfilmek: izgalom élesítve

Csontos Tibor - 2020. 03. 04. 8:00:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vírusfilmek: izgalom élesítve

Jó látni, hogy a némelyik televízió úgymond, rajta van a koronavíruson. Tanítani való, ahogyan alkalmazkodnak a kialakult helyzethez, s még inkább ébren tartják az érdeklődést a készülőben lévő világjárvány iránt. A minap A vírus című, huszonöt éve készült amerikai filmet láthattuk, de a magát az Izgalom élesítve szlogennel hirdető csatorna is hozzájárult a Cobra 11 egyik epizódjával a koronavírus lehetséges következményeinek népszerűsítéséhez. Vannak még tippjeink.

A Vírus (Outbreak,1995) főhőse, Sam Daniels ezredes,  halálos vírust tanulmányoz Afrikában, amely az egyik faluban szinte teljesen kiirtotta a lakosságot. Rádöbben, hogy a fertőzés eljuthat az Egyesült Államokba és 48 órán belül megfertőzheti az egész országot. Így is történik, az egyik amerikai kisvárosban több ember is szörnyű kínok közt hal meg. A hadsereg karantént von a város köré, miközben  Sam volt feleségével a vírus ellenszerét keresi. Az izgalmakról többek között Dustin Hoffmann, Rene Russo, Kevin Spacey gondoskodott. Nem mondom, hogy jó volt nézni, mi várhat ránk, de megnyugtató, hogy nálunk még nem regisztrálták a koronavírust. Rossz nyelvek szerint azért, mert csak augusztusra kapott időpontot.

S itt volt a Cobra 11 című német krimifüzér, melynek egyébként felettébb izgalmas epizódjában éppen az Autópálya rendőrség két nyomozója, Ben és Semir fertőződik meg valamilyen vírussal. Idézetek a filmből: "Egy halálos vírus maga az apokalipszis. E vírus egyik tünete az orrvérzés, onnantól kezdve azonnal beáll a halál. Az autópályán is el lehet kapni valamit. Ha fertőzött leszek, te leszel az első, akire ráköhögök!, Itt most az emberiség túlélése a tét!, Meg kell akadályozni a vírus terjedését!, Mindenki felül a repülőgépre és széthordják a vírust! Karanténba zártak két rendőrt! A turizmus vásáron akarják megfertőzni a világot! Lennie kell valamilyen ellenszernek!" Kellemes kis szórakozás volt, rögtön a koronavírus veszélyeiről és terjedéséről szóló híradóműsor után.

Igaz, a 2001. szeptember tizenegyedikén, a New Yorkban történtek után Hollywood úgy döntött, hogy nem mutatják be a legújabb katasztrófafilmeket, hasonló elképzelések most nem kínozzák a televíziós szerkesztőket, akiknek éppen ezért van még néhány vírusfilm ajánlatunk, valamennyi kitűnő választás lenne a közvélemény megnyugtatására. Itt van például a 2011-es ugyancsak amerikai thriller, a Fertőzés Matt Damonnal, Gwyneth Paltrow-val, Kate Winslettel a főszerepekben. A film arról szól, hogy egy asszony rosszul lesz, miután hazatért hongkongi útjáról. Ráadásul éppen hongkongi útjáról. Két nappal később meghal, és az orvosok tanácstalanok. Hamarosan másokon is jelentkeznek a tünetek: köhögés, láz, bénulás, agyvérzés és halál. A világ minden részén szaporodnak a megbetegedések, végül kitör a globális járvány.

A Legenda vagyok (2007) főhőse  Robert Neville (Will Smith) az egyetlen túlélője a Földön pusztító halálos vírusnak. New York utolsó életben maradt lakójaként tölti a napjait, ám a vírus által  létrehozott mutánsok vérszomjas vadállatokként vadásznak rá. A Z világháború (2013) című, ugyancsak amerikai filmben a főszereplő Brad Pitt dolgozik azon, hogy megtalálja a harapással terjedő halálos vírust ellenszerét. Persze, van még bőven vírusfilm a neten, hogy ne csak azon izguljunk, mikor és hol kapjuk el a koronafertőzést jártunkban-keltünkben, két élelmiszert felhalmozó bevásárló körút között nézzünk meg egyet-kettőt. Legalább olyannyira elborzasztóak, mint egynémely politikusunk megnyilvánulása koronavírus-ügyben. A neten egyébként így ajánlják egy helyütt e vírusos produkciókat: Halálos vírusokról szóló filmek, amelyek után biztosan rászoksz a kézmosásra.

Lájkolom. 

.


Fotó: -a-
Lap tetejére