RSS Feed

Hírünk a világban

Mogyorósi Géza - 2020. 03. 02. 8:00:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hírünk a világban

A Bundesliga 2020-ban is tartogat meglepetéseket. Noha a berlini Olympiastadionban a minap a müncheni stoplis vendégek négy góllal (0:4) hengerelték le a fővárosi házigazdákat, a tabellát e hetekben egy ideig nem az FC Bayern vezette. Pedig azt szoktuk meg az elmúlt évtizedekben! Amióta Dárdai Pál búcsút intett, a Hertha BSC jobbára a tabella utolsó harmadában vesztegel.

Magyarország jó hírét kelti viszont 2020-ban is Gulácsi Péter. Az RB Leipzig és labdarúgó-válogatottunk colos portása nem csak a pályán ügyes, szorgalmas. A lipcsei elsőosztályú egyesület kapusának sajtónyilatkozatai – újságban, rádióban, tévében – szimpatikus fiatalemberről árulkodnak. Ráadásul németül is remekül megtanult ez a magyar srác.
Persze nem minden sportban „nyüzsgő” honfitársunk híre olyan csillogó külföldön, mint Dárdaié, Gulácsié, vagy éppen a minap tortáján 32 gyertyát elfújó Szalai Ádámé (1. FSV Mainz 05). 

Az ARD közszolgálati tévéállomás doppingbotrányos története kapcsán már az újságolvasók is megismerhették az örökifjú Aján Tamás nevét. A  81 évesen is aktív sportdiplomatának a tokiói olimpia küszöbén komoly bírálatokkal kell megbírkózni. Szerény vígasz lehet számára, hogy Németországban sem minden internetes lexikon szerzője hivatásos történész, avagy földrajz tudós. Így a Wikipedián azt írják Aján úrról, hogy „román származású magyar”. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztját két évtizede betöltő, most három hónapra felfüggesztett (ex tornatanárból lett) nemzetközi sportvezető nevével összefüggésben milliós korrupciót és dopping sumákolást emleget a jól értesült germán sajtó. Szerintem kicsit még türelmesnek kell lennünk, hogy kiderüljön az igazság az IWF vezérről.

Tamás bátyja kunyhójánál jobban ismertek Brüsszeltől Berlinig, a talpig becsületes, igazmondó magyar miniszterelnök stadionjai. Azon már csak a legbaloldalibb, ármánykodó-kukacoskodó zsurnaliszták találnak kivetni valót, (trójai falót...? Bocsika!) hogy az üres fociarénákban pazarabb higéniás körülmények várják a drukkereket, mint a betegeket a teltházas klinikák mosdóiban. A német fővárosban két esztendeje elhunyt pantomimes, színész, rendező, kurátor Königer Miklós erre mondta volna – nagyot szívva cigarettájából – hogy, meccsre, kórházba önként nem megyek. A művész úr most lenne 77 éves, de erről majd legközelebb mesélek!

Fotó: -a-
Lap tetejére