RSS Feed

A koronavírus győztesei

Dalia László - 2020. 02. 29. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A koronavírus győztesei

A koronavírus rendesen csapkod a világban, s miközben most már Európában is tucatnyi országban megjelent, megpróbálják megállítani. Egy vírustól nem lehet útlevelet kérni, s hogy az emberek milyen felelőtlenek, arra Sannino mester és segédedzője a legjobb példa, akik hétvégén elutaztak a vírustól sújtott övezetbe, majd visszatértek Budapestre. A Honvéd edzők nélkül maradt, de ez a legkevesebb.

A sport, a sportversenyek  halálos járvány idején másodlagos terep, de többeknek ez az élete. Csak el kell olvasni Szécsi Zoltán, az egri vizilabda klub ügyvezetőjének nyilatkozatát, aki szerint kidobták a kukába egy évi munkájukat, miután a polgármester bezáratta az uszodát. Az egri pólósok ugyanis Olaszországban jártak, a  járvány közelében, 20 kilométerre a gócponttól és amikor hazaértek, edzettek az uszodában. Kikérdezték ugyan őket, de Mirkóczki polgármester szerint egy kérdőív nem elég meggyőző és úgy döntött, ahogy döntött, vagyis két hétig, míg a 14 napos (megfigyelési) idő letelik, zárva marad az uszoda. Lehet-e ilyenkor jót cselekedni? A Sopron Basket női kosárlabdacsapata sem utazott el a Schio elleni Euroliga-mérkőzésre, pedig a nemzetközi szövetség áttette a meccset Ljubljanába, vagyis Szlovéniába, de a soproniak attól tartottak, hogy esetleg egy olasz szurkoló oda is átviheti a vírust, ezért itthon maradtak. Az európai szövetség (FIBA) ezek után 20-0-s végeredménnyel az olasz együttesnek adta a találkozót, a Sopron pedig kiesett a kupából.

Igaz, a Fair play már nincs divatban, megmosolyognák, sőt uram bocsá', kiröhögnék Wichmann Tamást, aki egykor jugoszláv (horvát) ellenfelét, Ljubeket segítette edzéstervvel és tanácsokkal, s így saját magát győzette le. Mert hát az olasz csapat lemondhatna e papírgyőzelemről, s megvárhatnák a meccsel, míg csillapul a járvány. Igaz, a nemzetközi szövetség döntését is meg lehet kérdőjelezni, hiszen világszerte maradnak el versenyek, sőt olimpiai selejtező tornákat halasztanak és már a Tokiói olimpiát is veszélyezteti a vírus, pedig azt csak nyáron rendeznék. A pánik pedig már itt van az előszobában, a boltokat kezdik kifosztani, élelmiszereket spájzolnak a magyarok is. Miért volnának a sportolók, sportvezetők mások? 

Minden bajnak lehetnek nyertesei, mert a zavarosban halászni, a populizmus aranykorában már-már természetes, hiszen ilyenkor majd mindent szabad, már a számok sem stimmelnek, a csúsztatások nagymesterei tort ülnek. Miután egymásra licitálnak, egymást is támogatják, s egyiküknek sem jut eszébe, hogy egyszer majd megkérdezi valaki, hogyan hazudhattál ekkorát? No, mindegy, ezzel a bölcselkedéssel nem jutunk messzire, s túl is léptünk a víruson. Mert hát annak sincs köze a vírushoz, hogy az orosházi kézilabda csapat török kapust igazolt nemrégiben. Yunus Ösmusul sose keveredik a békési kisvárosba, ha egy tavalyi válogatott meccsen nem katonai tisztelgéssel üdvözli a Szíriába bevonuló török katonákat. Nos, ezután akkora volt a felháborodás Görögországban, hogy kitették az AEK Athén csapatából. Meg sem próbálták a játék jogát pénzzé tenni, azonnal szélnek eresztették. S miután így ingyen igazolható volt, az Orosháza lecsapott rá. Nekik nem voltak erkölcsi fenntartásai. Az most errefelé nem divat. És igazolhattak volna a magyar utánpótlásból is, de minek is? A magyar férfi és női kézilabda válogatottnak épp az a legnagyobb baja, hogy a válogatottak sem férnek be a magyar klubcsapatokba, a cserepadon ülnek, így nincsenek játékban. Orosházán, Siófokon vagy Kisvárdán nem törődnek efféle aprósággal, pedig már a dohányboltot is Nemzetinek csúfolják és a himnuszt is eléneklik meccs előtt, meccs után.

Fotó: -a-
Lap tetejére