RSS Feed

A pánikvírus már a spájzban

Csontos Tibor - 2020. 02. 26. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A pánikvírus már a spájzban

Az egyik észak-magyarországi kistelepülésen élő házaspár az elmúlt hétvégén a velencei karneválon tett turistaútjáról hazaérkezve azt tapasztalta, hogy az emberek kerülik őket, s még a helyi élelmiszerüzletben sem szívesen szolgálják ki őket. Sőt egyáltalán nem szeretnék kiszolgálni egyiküket sem, mert ezen az olaszországi útjukon bizonyára megfertőződtek és most hazahozták a koronavírust. Ott, ahol az emberek ismerik egymást, s mindenki mindenkiről tud mindent, nyilván nem maradhat titokban az sem, ki hol és hogyan tölti a hétvégéjét. Az aggódók a polgármestert ostromolják, tegyen valamit.

Például azonnal zárassa karanténba az olaszhont megjárt házaspárt. Miközben nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy ehhez sem jogköre, sem pedig felhatalmazása nincs egy település vezetőjének. Ebben az esetben tehát legálisnak mondható a polgármesteri tehetetlenség. A pánik azonban elhomályosítja a gondolkodást, s ezt a csendes lincshangulatot csak táplálják a szinte óráról órára érkező hírek arról, hogy a rettegett koronavírus már itt van a kertek alatt. Egyik nap még olaszországi vészhelyzetről jöttek a hírek, a másikon már arról értesülünk, hogy közvetlen szomszédainknál, Ausztriában és Horvátországban is találtak e vírussal fertőzöttet. Riasztóan hatott az is, hogy a Milánó közelében három hétig tartózkodott magyar középiskolásokat hazahozó autóbusz a határról egyenesen a budapesti László Kórházba ment, hogy a diákokat kéthetes karanténba zárják.

Egyikük korábban milánói főkonzul édesanyja riasztotta a hatóságokat, de hát mi van azokkal, akik síelni jártak arrafelé vagy megfordultak a velencei karneválon a járvány kitörésének idején? Azoknak az autója és autóbusza nyilván nem a László Kórházban landolt. Tényleg, mi van akkor, ha tömegessé válik a fertőzés? Hol lesz ennyi karantén? Miért nem kérnek önkéntes otthoni karantént azoktól, akik a járványos területekről érkeznek? A munkahelyek nyilván toleránsak lennének, az iskolai oktatást pedig kiválthatná az internet. A pánikvírus már itt van, lásd fentebb, a szerda reggeli televíziós műsorban pedig már arról beszélgettek, milyen élelmiszereket lesz célszerű felvásárolni, ha kitör a járvány.


Miközben e gondolatsor megszületésének pillanatában sem érkezett még semmiféle hivatalos tájékoztatás arról, van-e félnivalónk a koronavírus magyarországi megjelenésétől és ha már nálunk is lesznek/vannak valamilyen módon megfertőzöttek, mi a teendő, mire ügyeljünk. Semmit nem tudunk azzal a hivatalos statisztikával kezdeni, hányan fertőződtek meg mondjuk, Lombardiában, Venetóban, s azzal sem, hogy az úszó város, a  Diamond Princess magyar felszolgálójának tesztje bár pozitív volt, jól van és nem köhög. S milyen jó, hogy magyar diplomatákat rendeltek a tenerifei szállodába, ahol a karanténba zárt vendégek között magyarok is vannak! Máris megnyugodtam, nyilván velünk is ennyire törődnek majd. Itthon. Esetleg ki kellene mennem a Kanári szigetekre, hogy érezzem a törődést.

 Bizonyosak lehetünk ugyanis benne, hogy a koronavírus átmászik a kerítésen és napokon belül nálunk is megjelenhet. Az embernek az az érzése, hogy váratlanul és felkészületlenül ér majd bennünket, s nem gondolom, hogy az említett statisztikai adatokkal, külügyi tájékoztatókkal megelőzhetjük a fertőzést az utcán, a munkahelyen, a tömegközlekedési eszközökön, a színházban, a moziban, az egészségügyi intézménynek is kikiáltott futballstadionokban. 


A gyakori és helyes kézmosás sulykolása rendben van, de ha ránk köhögnek a metrón, a villamoson, a buszon, mit kezdjünk a kézmosással? Nem látom, hogy például fertőtlenítenék a metróban, a plázákban a mozgólépcsők gumikorlátját. Dubajban ez a koronavírustól függetlenül napi gyakorlat. Turistáknak igazi látványosság. Nálunk pedig látványos helyzet, hogy a patikákban nem lehet orvosi maszkot kapni. Hol van az a naponta nem tudom, hány százezer legyártott maszk?  Hiánycikk az alkoholos kézfertőtlenítő is. A maszkviselésről is ellentmondó hírek jönnek, az egyik orvos szerint teljesen hatástalan, a másik szerint egészséges ember ne viselje, csak beteg, a harmadik szerint az a leghatásosabb az FFP3 maszk, amit például a kőcsiszolók is használnak és amelyeket csak a munkaruházati boltokban, barkácsáruházakban lehet kapni. Nem kellene ezt az egyszerűnek tűnő védekezésmódot helyre tenni végre? Miért nincsenek tájékoztató anyagok, ismeretterjesztő spotok? 

Szóval, a velencei karnevál után mintha érkezőben lenne a pánikkarnevál, mert egyelőre semmit nem tudunk azzal kapcsolatban, mit kell tennünk, ha ez a vuhani vírus majd megkoronázza a napjainkat. 


Fotó: noizz.hu
Lap tetejére