RSS Feed

Ki ölte meg Kennedyt és Malcolm X-et?

24.hu - 2020. 02. 16. 17:50:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ki ölte meg Kennedyt és Malcolm X-et?

Most már nemcsak J-F. Kennedy gyilkosát kutatják, hanem az 1965-ben több száz híve szeme láttára lelőtt Malcolm X amerikai imám és emberi jogi aktivista, a polgárjogi mozgalom ikonikus alakjának merénylőjét is. A következő évben elítéltek három fiatal fekete férfit a gyilkosság miatt, de egy dokumentumfilm szerint a nyomozók számos hibát elkötve futni hagyták a valódi tettest.

Abdur-Rahman Muhammad nap mint nap híres történelmi személyekkel foglalkozik. Nemcsak azért, mert történész, hanem mert az Egyesült Államok legfontosabb sírkertjében, az Arlingtoni Nemzeti Temetőben dolgozik idegenvezetőként. Itt vannak azoknak a sírjai, akik az USA fegyveres konfliktusaiban életüket vesztették, de olyanok is itt találtak végső nyughelyre, mint a három Kennedy-fivér, a tragikus sorsú Apollo–11 két űrhajósa és John McCain néhai republikánus elnökjelölt.

Muhammad az elmúlt negyven évben egy olyan férfi halálának körülményeit próbálta felderíteni, aki nem Arlingtonban nyugszik, sosem vállalt formális politikai szerepet, ugyanakkor fontos szerepet játszott az afroamerikaiak egyenlőségért folytatott harcában, jóllehet egyes nézetei kimondottan radikálisak voltak.

Malcolm X-et 1965. február 21-én gyilkolták meg. Három embert el is ítéltek ezért, Muhammad azonban azt állítja, hogy ketten ártatlanul ültek. A Netflixen nemrég bemutatott Who Killed Malcolm X? című, magyar felirattal is elérhető dokusorozatban erre bizonyítékokat is bemutat, amelyek annyira meggyőzőek, hogy az ügyészség fontolgatja az ügy újranyitását.

Fotó: -a-
Lap tetejére