RSS Feed

Ki lesz Merkel utódja?

Mogyorósi Géza - 2020. 02. 24. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ki lesz Merkel utódja?

Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnök asszonya februárban bejelentette, hogy még idén távozik pártja éléről, melynek irányítását 2018 végén vett át a kancellárnőtöl. Angela Merkel ragaszkodik ahhoz, hogy AKK maradjon a berlini védelmi tárca irányítója. Minden szempontból viharos idők köszöntöttek be az EU legnépesebb tagállamában!

Noha még van egy kis idő 2021 őszéig, a német konzervatívok már e nyáron kiugrathatják a nyulat a bokorból, hogy ki legyen a CDU kancellárjelöltje? Eddig csak férfi aspiránsokról suttognak a Spreenél. Nekem úgy tűnik itt Berlinben, hogy az NSZK első női kormányfője – Merkel – után nem tolonganak a kereszténydemokrata lányok, asszonyok, hogy átvegyék Angelától a stafétabotot. Ezt tükrözi, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer (váratlanul?) bejelentette, hogy alig egy évnyi CDU irányítást követően távozik a Konrad Adenauer által 75 esztendeje alapított párt éléről. De még besegít az utód megválasztásába, ha jó maga el is búcsúzik a merkeli trónörökösnő szerepkörétől.

Miként a 2005-ben hatalomra került Merkel esetében – 13 évig – egy kézben volt a kereszténydemokraták és a koalíciós kormány irányítása, a jövőben is ehhez a bevált recepthez térnek vissza a megtépázott tagságú, hitelű néppártban. Van aki az elmúlt időszak kudarcaiért a menekült kérdést főleg szívvel és kevésbé racionálisan kezelő kancellárnő tétova politizálásának tudja be. Mások a CDU élére került gyengén-kuszán kommunikáló, provinciális  Kramp-Karrenbauert okolja a hajdani Kohl-párt szétzilálásáért és a rivális AfD térnyeréséért.

A Németországnak alternatívát kínáló, hol szélsőjobbosnak, hol fasisztoidnak gúnyolt tömörülés, az AfD rekord gyorsasággal hódította meg a tartományi parlamenteket. Sőt, 2017 őszén a Bundestagot is! Ez többek között azért volt lehetséges, mert sem a Merkel, sem az AKK vezette CDU nem adott választ sok megválaszolatlan kérdésre: a bevándorlás és munkaerőhiány kezelésétől, Bundeswehr és a trükközésen kapott német járműipar problémájáig. Az ismételt berlini nagykoalíció elhúzódó megalakítás egyszerre árulkodott a kancellárnő fantáziatlanságáról és fáradtságáról. Meg a CDU középre tolásáról, melyet rengeteg választó a párt szociáldemokratizálásaként élt meg. Ez a jó másfél száz esztendős SPD válságához is vezetett, ám erről, majd egy másik cikkben mesélek.

Az már csak történelmi véletlen, hogy AKK aznap jelentette be közelgő távozását a - Fidesszel egy pártcsaládba tartozó - CDU éléről, hogy Orbán Viktor magyar miniszerelnök Berlinben folytatott eszmecserét Angela Merkel kancellárnővel.


Fotó: -a-
Lap tetejére