RSS Feed

Berlini maci mánia

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 02. 14. 17:29:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlini maci mánia

Az 1844-ben megnyílt Spree-parti Zoo-ban Jiao Qing és Meng Meng 2017 nyara óta él. Nem csak bambusz zabálással és szunyókálással töltötte idejét az óriáspanda duó. Ezt bizonyítja, hogy 2019 kora őszén ikreket szült M.M. Bocsika, de ezek igen bájos legények!

A nőstény Meng Meng nem teng-leng. Piciny bocsainak talán perceken belül esz nevük! Sikerük már most is falat rengető... Maga a 3,7 milliós metropolisz kormányzó főpolgármestere, Michael Müller (SPD) is el van ragadtatva attól, hogy Németországban először születtek egészséges, cuki pandák. A Kínától bérelt macik gyermekei is a Föld legnépesebb államának tulajdonában maradnak, ám ez mostanában keveseket izgat. 2020 hajnalán is maci lázban ég Közép-Európa legnépesebb világvárosa, ahol régi hagyománya van az állatok szeretetének.

A 21. század elején Knut volt a sztár, ám négy és félévesen, 2011-ben elpusztult a jegesmedve. Révedjünk mélyebben a múltba! A festői környezetben, 1844-ben átadott Zoo címerállata napjainkban Gorilla Bobby. Még 16 kilós „csecsemőként” került – a marseillei kikötőből – a Spreehez: legelső ilyen főemlősként imádta a két világháború közti korszak publikuma. A bő két és fél mázsás súllyal, 1935-ben (vakbélgyulladásban) elpusztult majom életnagyságú gránit szobra ma is a park büszkesége. Giraffe Rieke sorsa sem mindennapi! Az 1938-ban a Berliner Zooban világra jött zsiráf leányzó volt az egyetlen – bombázásokat túlélő – állatkert lakó, akit '44 novemberében a bécsi (schönbrunni) Tiergartenbe evakuáltak. Onnan aztán az 50-es évek első felében költözhetett vissza a vadonatúj, west-berlini Antilop-házba. Mint annak legcolosabb kedvence! 1957-ben, tüdőbetegségben hunyt el...

A berlini fal 1961-es felhúzása után különösen felértékelődött a nyugati városrész Tiergarten kerületi vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium. A 35 hektáros zöld oázis egyik háború utáni kedvence volt az '43-ban született tömzsi viziló-legény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi - mintegy 70 kilónyi - táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén.

A 2019 derekán világra jött pöttömnyi ikrek, akárcsak a kelet-berlini Tierparkban röviddel korábban született Hertha (a vagány jegesmedvelány) is hamar belopta magát a publikum szívébe! Az északi szomszédnál - a gigantikus ázsiai állam egyetlen észak-európai stratégiai partnerénél - a Dán Királyságban is a panda banda gyarapodásában reménykednek. A zsíros bizniszek „mellékterméke”, hogy a koppenhágai Zoo-ban 2020-ban ugyancsak egy lomha, fekete-fehér párosban gyönyörködhetnek kicsik és nagyok. Az emberjogi szakértők nem osztják a koppenhágai polgármester, Frank Jensen örömét, amiért a 600 ezer lakosú dán főváros a minap új mackókkal gyarapodott. A jó 160 esztendeje megnyílt üde kert (København Zoo) bambusz-mániás sztárjait szintén a Kínai Népköztársaságtól bérlik a dánok. Matematikailag tehát (két EU-s államban) immáron egyre népesebb panda várja az állatbarátokat „fent északon”!

Fotó: -a-
Lap tetejére