RSS Feed

Rózsás kocsonya

Csontos Tibor - 2020. 02. 12. 9:09:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rózsás kocsonya

Most már végre elégedetten nézhet körül Rózsa Edit, a Miskolci Kocsonyafesztivál alapító tulajdonosa, hiszen hosszú évek után az egykori legendás rendezvénynek végre véget ért a száműzetése. Nem véletlen, hogy a tavaly októberben megválasztott új miskolci polgármester egyik kampányígérete az volt, hogy 2020-ban hazatérhet szülővárosába az eredeti, hamisítatlan Miskolci Kocsonyafesztivál, amit az előző városvezetés méltatlanul kocsonyafarsanggá silányított.

A megváltozott hangulatú Modern Városból korábban kiebrudalt Kocsonyafesztivál újra méltó lehet régi nagy híréhez, nem beszélve arról, hogy ma már nem jelent egzisztenciális veszélyt a rendezvényen dolgozni. Annak idején Rózsa Edit azt mesélte, hogy nem kis megélhetési kockázatot jelentett  a Kocsonyafesztivál mellett tevékenykedni. A politika persze ebbe is beletúrt, s a megelőző évekhez hasonlóan hiába ajánlotta az alapító tulajdonos 2011-ben a város első emberének, hogy legyen a rendezvény fővédnöke, Rózsa Edit emlékezete szerint ő erre azt válaszolta, hogy nem vállal védnökséget olyan rendezvény felett, amelyet nem ismer.

Hát igen. Miért is kellene ismerni azt a Kocsonyafesztivált, amely oly sokat tett a város imázsának, ahová rengetegen érkeztek az országból, sőt a határon túlról is? Azt a Kocsonyafesztivált, amely hatalmas forgalmat generált a régiónak, a megyének. Amelynek látogatottságát kezdetekben csak a Sziget és a VOLT előzte meg. A XI. Kocsonyafesztivál tematikája éppenséggel a Kárpát-medence sokszínű kultúrája volt, merthogy Magyarország éppen abban az évben töltötte be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.  Az persze eszünkbe sem jut, hogy a fővédnökség elutasítását az magyarázta, hogy az alapító tulajdonos eszdéeszes politikus, a férje pedig a város szocialista alpolgármestere volt. Hiszen ez az ország már akkor sem volt olyan. 

Rózsa Edit nem adta fel. Olyan jelvényt viselt, melyen sokszínű rózsaszirom volt látható, alatta piros-fehér-zöld szívvel, amely Miskolc és Magyarország M betűjére is utalt. Azt mondta, a rózsa - miként Koncz Zsuzsa énekli - sötét éjjel is virít. Nem tudják elpusztítani, tövisei megvédik a kártevőktől. - Ez a rózsa minden színben pompázik, a szív pedig azt jelenti, szeretem Miskolcot, szeretem Magyarországot, ez az én névjegyem, ez vagyok én - mondta. Érti és érzi ezt a várost. Ezért is beszélt a Miskolci Kocsonyafesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján arról, hogy idén kiemelt hangsúlyt kap a közösségteremtés, a közösségépítés, ezért több olyan program is lesz a hazatérő Kocsonyafesztiválon, amelyben számítanak a fesztiválozók részvételére is. Azt kívánják visszahozni, amit a kocsonyafarsangolás kiszippantott a Kocsonyafesztiválból:a miskolciságot, a miskolci szívet, az ott élők városuk iránti szeretetét, büszkeségét. 

Politika helyett kocsonya lesz. S remegnie is már csak a békának kell a miskolci kocsonyában. 

Fotó: itthon.hu
Lap tetejére