RSS Feed

Zsiga biga gyere ki!

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 02. 12. 17:42:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Zsiga biga gyere ki!

Úgy tűnik, hogy a Föld legnagyobb területű államában Vlagyimir Putyin marad az orosz elnök – 2024-ig! A nyújtott karosszériás, páncélozott fekete limuzinok 66 esztendős utasa maga is szeret autót vezetni, s bizonyára örömmel értesült arról, hogy a Lada Hungary Kft. 2015 óta sok ezer „Zsigát” értékesített Magyarországon.

Angela Merkel első nyugati kocsija egy VW Golf volt a berlini fal ledőlése után. Napjainkban főleg Audi A8-as limuzin fuvarozza a német kancellárnőt és a brit királyi család több tagja is ezt a márkát kedveli. Lady Diana tragédiája óta a Mercedes már nem annyira menő a Brexitre készülő monarchiában. Bezzeg a 2018-as államfő választást megnyerő moszkvai vezér nem unja a páncélozott "csillagos" típust. Pláne, hogy már a Szovjetunióban is szép hagyományai voltak a tágas modelleknek. A 66 éve elhunyt diktátor, Sztálin elvtárs az amerikai limuzinokat favorizálta. Golyóálló, 12 hengeres Packardjának rokontípusai ma is lázba hozzák a gyűjtőket.

De hazai gyártású ZIS-115-ös batárral is látták suhanni a Kreml rettegett fura urát. Nyikita Hruscsov modernebb – zárt és nyitott – ZIS-111-essel gurult. A fedetlen modell ünnepi komfortjába az űrből 1961 áprilisában visszaérkezett Jurij Gagarin is belekostolhatott szeretett főkommunistája társaságában. S milyen autócsodák parkoltak még anno a moszkvai mélygarázsban? Egy Cabrio Horch-951A és egy Cadillac Fleetwood 75-ös. De Mercikből sem volt hiány: e nyugatnémet márkát Leonyid Brezsnyev is tisztelte, akinek két Rolls-Royce ugyancsak rendelkezésére állt, midőn a szovjet nép legszerencsésebb lányai, fiai Zaporozseccel, Moszkviccsal, Zsigulival és Volgával rótták az utakat a 70-es években.

Fotó: -a-
Lap tetejére