RSS Feed

Dzsudzsák a pályán

Dalia László - 2020. 02. 11. 8:00:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dzsudzsák a pályán

Dzsudzsák Balázs előbb sokkot kapott, amikor arab klubjában hirtelen felmondtak neki, majd áldotta a sorsát, hogy így történt, mert egy másik klub állást ajánlott neki. Igaz, az új szerződés csak fél évre szólt, de mégis megmenekült attól a szégyentől, hogy haza kelljen térnie. Hiába volt ingyen igazolható, ma már a magyar játékosnak nincs értéke, bár itthon elfocizgathatott volna, mint több tucatnyi szerb, szlovák és ukrán.

Az egyik beszélgetős sportműsorban azt mondta az egyik szakértő, hogy meglehet, már nem játszik jól a válogatottban, de a szíve mindig ott van. Erre mondta Csisztu Zsuzsa, hogy könyörgöm, egy válogatott játékosnak hol másutt lenne a szíve, de hát ez azért kevés. És valóban, láttuk már szívére tett kézzel himnuszt hallgatni, könnyezni és szónokolni Dzsudzsákot, de ez csak a magyar virtus, ezekben mindig jók voltunk, ám ez csak a show, a pályán kell meghalni vagy legalább győzni. Persze, meg tudjuk magyarázni hogy hová tüntek a magyar fociba ölt százmilliárdok, de csak a hülye hiszi el, hogy jó helyre kerültek, aki már elsőben megbukott számtanból. 

Az utóbbi húsz évben Dzsudzsákhoz hasonló tehetségű magyar focista nem lépett pályára, s ez a látlelet már felér egy szegénységi bizonyítvánnyal. Ám erről Dzsudzsák tényleg nem tehet. Ő csak elherdálta a tehetségét. Elment pénz keresni és ma már lehet vagy 2 milliárdja befektetésekben. Ő kereste, nem lehet tőle elirigyelni. ám joggal mérgelődhetünk, hogy milyen pályákon játszott. Nem ő volt az első, emlegethetnénk Détárit, aki ugyancsak nagy pályát írhatott volna le, de ugyancsak a pénz után vetette magát. Még Ferrarit is vett, de igazán nagy csapatban nem játszott. Amikor hazatért, nem találta a helyét. Azóta sem találja. Nemrégiban másodszor kapták rajta, hogy ittasan vezetett. Hová vezet a magyar tehetségek útja? Persze, ha évente feltünne két-három nagy ígéret, akkor kettő elkallódhatna. Ám húsz év alatt sem kerül elő kettő.

A kommentekben mindig sok igazság van, meg sok mellélövés. Egyikük azt írta, hogy Dzsudzsák nagyon szépen fejezte volna be válogatottbeli pályafutását, ha az EB után visszavonul? Meglehet, de hogy azóta segített vagy inkább hátráltatta a magyar nemzeti csapatot, ezt is nehéz eldönteni. Egy biztos, már többször volt válogatott, mint Bozsik Cucu. Ám mit ér ez a 108  az Aranycsapat középpályásával szemben? Maradjon ez költői kérdés. S valóban, nincs egy másik játékos, aki bal szélről kétszer jól beadná a labdát? Mert hát ez itt a kérdés, hogy egy arab bajnokságban focizgató és onnan is kiszoruló játékos befér a válogatottba, akkor ne álmodozzunk tovább. Ha végigvettük, hogy kik játszanak a walesi válogatottban, akkor csipetnyi esélyünk sem volt.  A pályán kiderült, hogy valóban csak a szerencsében bízhattunk, a mi keretünk a tartalék tartalékja. Egyetlen magyqr jtákos sem játszik jelenleg a spanyol La Ligában, az angol Premier League-ben, az olasz  Seria A-ban. A focival ugyanis au a baj, hogy gólra játsszák és rossz dumával nem lehet beimádkozni a labdát a kapuba.

Fotó: -a-
Lap tetejére