RSS Feed

Az ezredforduló sztárjai

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 02. 08. 12:31:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az ezredforduló sztárjai

Addig is, amíg 2020 tavaszán kiderül Genfben, hogy mely' négykerekű lett az Év autója, lássuk, hogy jó húsz esztendeje milyen modellek hódítottak világszerte!? Az öreg kontinens – zömében férfi – zsűritagjai egy meglepően nőies, japán kocsit jutalmaztak anno. Hm.

Miután 1999-ben három európai márka lett dobogós a Car of the Year viadalon, meglepetést keltett, hogy egy évvel később egy ázsiai kiskocsit sztárolt a nemzetközi ítészcsapat. Az Escortot váltó Ford Focus diadala mellett, az Opel Astra, és a Peugeot 206-os babérja keltett feltűnést. A Volkswagen Golf – 1974 óta tartó – üzleti sikerét sem akkor, sem azután nem sikerült megingatni!

Ám a Toyota Yaris 2000-es Év autója elismerése teljesen jó döntésnek bizonyult. Németországban több hölgy ismerősöm gurul ezen megbízható, hűséges modell régebbi, s újabb verzióival, s nincs rájuk panasz. Alacsony szervízigényű, strapabíró verdák ezek. Húsz esztendeje az ezüst érmet a rút Fiat Multipla kapta Genfben. Ízlések? Pofonok! Már az utolsó olasz nagycsalád alól is kirohadt ez a furcsa, hatüléses kocsi, melynek (szerény) komfortját, csak egyszer volt módomban tesztelni – utasként. Öröm volt belőle kiszállni! Szívesebben ültem barátom szolgálati Opel Zafirájában: az a modell bronzérmes lett a Yaris és a Multipla mögött 2000-ben! Istenem, de rég volt!

Fotó: -a-
Lap tetejére