RSS Feed

Dickens soha nem látott leveleit állítják ki Londonban

MTI - 2020. 02. 08. 13:26:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dickens soha nem látott leveleit állítják ki Londonban

Charles Dickens alkotói folyamatába engednek bepillantást az angol író személyes levelei, amelyeket egy idén nyíló londoni kiállításon láthat először a közönség - olvasható a BBC hírportálján.

    A 25 levél egy Dickens személyes tárgyait és saját könyvtárából származó kéziratait, valamint könyveit őrző gyűjtemény része. A kollekciót, amely egy amerikai gyűjtő több mint 40 évnyi munkájának eredménye, a londoni Charles Dickens Múzeum vásárolta meg és fogja kiállítani az év folyamán.
    Az intézmény pénteken, az angol író születésnapjához időzítve jelentette be a gyűjtemény megvásárlását.
    A levelek egyikét 1843. novemberében, a Karácsonyi ének írása közben küldte Dickens egy közeli barátjának.
    "Félbe hagytam a Karácsonyi Könyvet és most pihenek két napot mielőtt áttérek a Chuzzlewitre" - írta Dickens. Majd folytatta: "tegnap nagyot sétáltam. Ma pedig lóháton vár rám 30 mérföld".
    Cindy Sughrue, a múzeum igazgatója szerint a levelek bepillantást engednek Dickens "alkotói folyamatába" és segítenek megválaszolni a kérdést, hogy "mivel hangolódott rá az írásra".
    A levelek tanúsága szerint utóbbiban nagy szerepe volt például a testmozgásnak.
    Sughrue szerint a levelek azt tükrözik, hogy Dickens minden körülmények között képes volt dolgozni: egyszerre nyaralt, élvezve a különböző kultúrákat, de közben megszállottan dolgozott és tartotta a határidőket.
    A levelek egy része Dickens és apja, John feszült viszonyáról árulkodnak. A gyűjtemény egyik különlegessége pedig az angol író egyetlen fennmaradt teljes levelezése - Dickens a neki küldött levelek többségét megsemmisítette -, amelyet egy rajongójával, egy fiatal dán nővel folytatott.
    A múzeum egyebek között a brit nemzeti örökségvédelmi alapítvány (National Heritage Memorial Fund) és az Art Fund művészeti alapítvány segítségével gyűjtötte össze a kollekció megvásárlásához szükséges 1,8 millió fontot.
    A gyűjteményt katalogizálják és az interneten is elérhetővé fogják tenni.

Fotó: -a-
Lap tetejére