RSS Feed

Sikeres a bécsi tokhal-nevelde

Eurokomm PR - Budapest - 2020. 02. 06. 17:02:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sikeres a bécsi tokhal-nevelde

A bécsi Duna-szigeten 2016 óta egy tenyésztő konténerben több mint százezer tokhalat tenyésztettek, hogy kihelyezésük után az egyedek saját önfenntartó populációkat hozzanak létre a Dunában.

Bécs városa és a bécsi Agrártudományi Egyetem (BOKU) kutatói 2016 ősze óta egy tenyésztő konténer segítségével dolgoznak a „LIFE a dunai tokhalakért” projekt megvalósításán. Az EU-projekt célja a tokhalak vadállományának megerősítése és megóvása, valamint az egészséges, önfenntartó populációk helyreállítása a Duna különböző szakaszain.

2019-ben kétszázezer ikrát helyeztek el a szigeten található konténerben. A nőstények egy része a Duna magyarországi szakaszáról származik, a többi hal pedig a projektcsapat által került befogásra. Eredményes volt a keltetés, hiszen 71.000 egyed született meg így.
2021-ig a projekt százötvenezer tokhal előnevelését tűzte ki céljául, amit tavaly év végén már majdnem el is értek. A tokhalakat a bécsi Duna-szigeten tenyésztik, nevelik, majd a projekthez tartozó területeken, a Duna ausztriai, utolsó szabadon folyó szakaszaiban engedik őket szabadon. 

Nyomkövetés céljából jeladókat helyeznek el a halakon, ezzel a módszerrel a vándorlási szokásaikat és előhelyeiket tudják feltérképezni és dokumentálni.
Nagy a nemzetközi érdeklődés is a projekt iránt. Számos európai országból érkeztek delegációk a Duna-szigeten található tenyésztőtartályhoz, de a projekt Kínában is nagy érdeklődésnek örvend.


Fotó: Houdek
Lap tetejére