RSS Feed

Álarcosbál

Mogyorósi Géza - 2020. 02. 10. 8:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Álarcosbál

Száz esztendeje megcsonkított hazánkban, úgyis, mint egykori királyságban, nem becsülném le a koronavírus veszélyét. Ám e napokban Ferihegyen, már-már abszurd jeleneteknek voltam szemtanúja. Maszkban szelfíző ázsiai turisták, bankrablóknak, netán sebész professzoroknak tűnő, kigyúrt (nem) értelmiségiek fontoskodtak arcukat leplezve. „Un ballo in maschera“ - sóhajtana fel Verdi.

Pofátlanság! Ez jutott eszembe a budapesti légikikötőben! Szülővárosomból a Spreehez visszaröppenve sem teltek unalmasan a fapados légitársaságok – megújult – várótermében töltött órák. A csillogó üzletben álarcos dáma tökölt az ajakrúzsoknál. Szuszogását csupán sejtettem, de nem hallottam. Ám legyintett, s nem vett maszk alá maskarát.

Arrébb öt tagú - kínai? - család. A felnőtteken és a két nagyobbik gyermeken orcalepel, a legkisebb kópé, viszont „szabadon” rohangászott a Liszt Ferenc nemzetközi bázis csillogó padlóján. Amit – az ülőalkalmatosságokhoz hasonlóan – látványosan sikáltak védőfelszereléses takarítónők. A fertőtlenített műanyag székre lehuppanva, fájó lábbal állapítottam meg: ha Európába meg is érkezett a már sok száz emberéletet követelő ázsiai kór, Kárpát-medence csonka ékköve, még harcban áll.

Sőt, a koronavírus veszély találékonnyá is tesz! A patikai maszkkal nem rendelkező, ám aggódó légiutasok némelyike orra-szája elé pulóvert csavarva varázsolja felismerhetetlenné, rejtélyessé magát. Vajon útlevél ellenőrzéskor leveszik-e (összetaknyolt) sálacskájukat a divatos rettegők? Egy vadul hadaró hölgy ezt tette, amíg mobilozott. Kár. Antivírus fátyolban csinosabb volt – és csendesebb. S persze a reptéri unaloműző zabáláskor, folyadék kortyoláskor is le-lekerül az álca a fejekről, mintha nem kevés turista jelezné: móka ez, nem igazi félelem!

Itt tartok e dörmögés billentyűzésekor, amikor olvasom, hogy a Shanghai Airlines két budapesti járatát szünetelteti februárban és a Lufthansa, meg a britek sem repkednek már a Föld legnépesebb államába. Hm. Lehet, hogy tényleg komoly járvány fenyeget minket? Torkom karcol, szemem könnyezik. Csak szakállam van, maszkom nincs, sálam a koffer alján. Most mi lesz!? Kéretik a biztonsági öveket becsatolni!

Fotó: -a-
Lap tetejére