RSS Feed

Merkel az utazó diplomata

Mogyorósi Géza - 2020. 02. 07. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel az utazó diplomata

Az EU legnépesebb tagállamát 15. éve irányító kancellárnő 2020-ban is komoly nemzetközi tényező. Ki tudja, milyen lesz Németország a 2021 őszi választások után: húsz hónap múlva minden kiderül. Angela Merkel persze addig sem fog unatkozni, hiszen most járt Dél-Afrikában és Angolában, február 10-én pedig Orbán Viktor tiszteletére játsszák a magyar himnuszt Berlinben.

Bár a világ legkisebb könyvének állítólag az a címe, hogy „Ezer év német humora”, azért nem kell félteni a harminc esztendeje újraegyesített jóléti állam polgárait. Noha sokan unják már a berlini kormány frontasszonyának tétova, hébe-hóba hibás politikáját, a jövőbe csak kevesen látnak. A „8 óra 20 perc” mosolyúnak becézett kancellárnő szájszegletének (pesszimista?) alapállására utal a szellemes, s talán nem sértő vekker hasonlat. Mások „Mutti”-nak hívják a nemzet anyját, a pártja (CDU) irányításáról már 2018 végén lemondott Angela Merkelt.

Ha időnként fáradtnak is látszik az NSZK törénelmének nyolcadik – első női – kancellárja, azért korai lenne még temetni őt. Nekem úgy tűnik, hogy gyakran külhonban jobban érzi magát, mint a belpolitika aknamezőin. Két tulajdonságáért irigyelhetik a férfiak „Mutti”-t. Egyrészt hajlamos a kompromisszumokra, másrészt nem korrupt! Ettől persze nem lesz egyszerűbb az élete a nemzetközi porondon. Elég, ha arra vetünk egy pillantást, hogy kikkel randevúzott már (a teljesség igénye nélkül) 2020-ban az EU nagyasszonya!?

Idén tárgyalt már  Putyin orosz elnökkel Moszkvában éppúgy, mint Andrej Plenković horvát kormányfővel Berlinben. Január második felében a német védelmi tárca korábbi irányítóját - nem is olyan titkos riválisát - , az Európai Bizottság új arcát, Ursula von der Leyent fogadta a Spreenél. Aztán illusztris volt a német fővárosban rendezett Líbia-Konferencia vendéglistája is: többek közt a francia, az orosz és a török államfőkkel. Velük és másokkal pár nappal később Svájcban újfent találkozott Angela Merkel. Sőt a davosi Világgazdasági Fórumon (németül bájosabban hangzik a szókígyó: Weltwirtschaftsforum) Donald Trump is villámlátogatást tett. Hurrá! Isztambulban egy hét alatt harmadszor is elbeszélgetett Recep Tayyip Erdoğannal Merkel. Noha cimborák már nem lesznek, Nato-partnerként és a menekültügyben szót kell(ene) érteniük. Pláne, hogy Németországban sok millió török él, s mind többen kérnek menedéket a kemény kézzel vezetett eurázsiai birodalomból éppen az NSZK-ban.

Macky Sal szenegáli államfő, majd Edi Rama albán miniszterelnök is beköszönt pár hete a Kancellári Hivatalba: a zenét kedvelő Merkel asszony szerintem már tucatnyi himnuszt tud eldúdolni fejből! Mateusz Morawieck lengyel kormányfő a szomszédból ugrott át az Oderán túlra, míg Reuven Rivlin a Közel-Keletről érkezett a Spreehez. Izraellel hagyományosan szoros kapcsolatot ápol Berlin, s korábban Bonn. Brexit utáni első vendégként, februárban a régi-új osztrák kancellár, Sebastian Kurz kopogtatott be kolléganőjéhez. A bécsi ifjú nem tartja kizártnak, hogy Ausztriához hasonlóan legközelebb már az NSZK-ban is konzervatív-zöld szövetségi kabinet alakulhat. 

Fotó: -a-
Lap tetejére