RSS Feed

Egy borzalmas mérkőzés margójára

Dalia László - 2020. 02. 05. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy borzalmas mérkőzés margójára

Csányi Sándor az utóbbi évtizedek legsikeresebb magyar üzletembere, egyetlen kudarcot viszont ő is elkönyvelhet, ha nagyon szigorú leltárt készít, s ez a magyar foci. Az MLSZ elnöke külföldön már ugyancsak sikeres sportvezető, beválasztották az UEFA és a FIFA elnökségébe, csak itthon nem lesz sosem sikeres.

A magyar foci már régóta gödörben van, de évről-évre képes újabb mélységeket felfedezni. Elkeseredve néztem a hétvégén az Újpest-Fehérvár mérkőzést, mert a meccs egyszerűen nézhetetlen volt. A játékosok össze-vissza passzoltak, egy épkézláb helyzetet nem tudtak összehozni, s a játékukkal szinkronban volt a gyep állapota, amelyre pedig fél éve nem léphetett senki, hiszen a pályát felújították. Ám miért lennének jobbak a pályaépítők és a gyepmeseterek, mint a focisták. Ezek után kissé meglepődtem, hogy ezúttal az egyik játékos is elismerte, hogy minősíthetetlen volt a mérkőzés.„Minden tisztelem a nézőké, akik kilátogattak és itt maradtak a végéig, s a tévénézőknek is, mert ez szerintem borzalmas mérkőzés volt mindkét csapat részéről." -mondta Kovács István, a fehérváriak középpályása..

Nincs egy hete, hogy egy felmérés szerint a magyar labdarúgók havonta 3 milliónál visznek haza, amin sokan felhördültek. Ám megint lement egy forduló és a jövő héten is lesz meccs. Az MLSZ pedig tehetetlen. Persze tiltakozhat, védheti a mundért, hogy nem is keresnek 3 milliót, de ha összeadjuk a prémiumokat és a juttatásokat, van az több is. Így aztán a Magyar Labdarúgó Szövetség megint lépett, maximalizálta a labdarúgók NBI-es csapatonkénti létszámát, és korlátozzák a játékosok bértömegét. Csányi ennyit tehet, mert a labdarúgásba továbbra is ömlik a pénz, és a klubok megtehetik, hogy 230 szerződtetett játékost egyetlen percre sem küldenek pályára. Hát, hogyisne, amikor nem a saját pénzüket költik, a tao-ból telik erre is. Persze, az MLSZ aligha tudja szabályozni a béreket, mert azt könnyedén kijátsszák a klubok. Az NB III-ban is úgy léteznek 300 ezres nettó fizetések, hogy a játékosokat utánpótlás edzőnek jelentik be.

Csányi nem tudja megváltoztatni a simlis világot, amely az utóbbi években még állami százmilliárdokkal is gazdagodott. A magyar akadémiák az utcának képeznek focistákat, hiszen a klubok légiósok tömegét alkalmazzák. És a képzés amúgy is szörnyű gyenge, de ez sem izgatja a klubokat, hiszen az állam bácsi fizet. Jogszabályokkal ebből az ördögi körből nem lehet keveredni, s ezt Csányi is tudja. legfeljebb a csodában bízhat, de ennyi csoda nincs a világon, hiszen a környezetnek épp úgy meg kéne változnia, mint a klubtulajoknak, edzőknek és játékosoknak.

Fotó: -a-
Lap tetejére