RSS Feed

A törökök is szeretik a Fiatot

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 02. 05. 12:37:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 A törökök is szeretik a Fiatot

A közvéleménykutatások szerint az eurázsiai köztársaságban a - nálunk Tipo néven árusított - Fiat Aegea az egyik legkedveltebb típus. És a Volkswagen Passatra és a Renault Cliora is sokan voksolnak. Ennyit az elméletről.

Gyakorlatban a szív és a pénztárca szavára egyaránt hallgatnak a törökországi autósok. Így a VW büszkélkedhet a legnagyobb piaci részesedéssel Recep Erdogan „ultrademokratikus“ birodalmában. Az ezüst érem a Fiatnak jár és dobogós a Renault is. (Angela Merkel, negyedszer újraválasztott kancellárnő országában főleg a BMW-t és a Mercit imádják a török gyökerű ifjak.) Apropó Európa! A német nyelvterületen 2020-ban a vadiúj Volkswagen Golf a legnépszerűbb típus. A napsütötte Itáliában a Fiat Panda, a franciáknál pedig a Renault Clio a sztár. Spanyolországban hagyományosan a hazai Seat Ibiza és a Leon csábítja a legtöbb vevőt.

S mi a helyzet például Dél-Afrikában? Nos a fekete kontinens - komoly járműiparral büszkélkedő - déli csücskében a terepjárós, furgonos erényeket ötvöző Toyota Hilux a "király". A városi forgalomban pedig a VW Polo Vivo a bajnok. A bronzérmes Ford Ranger típusból 2020-ban is havi több ezret értékesítenek a dél-afrikai szalonok. Bezzeg a brazil vevők szíve más márkákért dobog! A Föld ötödik legnépesebb államában a {csupán Latin-Amerikában összeszerelt} Chevrolet Onix a kedvenc. Igaz a jó öreg Volkswagen Bogarak sem tüntek még el az utcákról. Ja, és pillantokon belül divatos lett Brazíliában a két éve debütált Renault Kwid Crossover is.

Fotó: -a-
Lap tetejére