RSS Feed

Jaguar, Mini és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 02. 04. 17:35:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jaguar, Mini és a többiek

A szigetország évente közel 1,5 millió gépkocsit exportál, s jóval többet gyárt. Az EU-ból való kilépést követően – várhatóan - megdrágulnának a „Made in/by Britain” típusok. Szóval ma még beláthatatlan, hogy mit jelent majd a Brexit az Unióból kifaroló monarchia járműgyártása, gazdasága szempontjából.

A birminghami Jaguar Land Rover Ltd.-n kívül számos településen tízezrek foglalkoznak például Toyoták, Opelek és Minik összeszerelésével. II. Erzsébet királynő hagyományosan belföldi gyártású típusokkal gurul. A nem mellesleg fiatalon kitünő autószerelő hírében állt, volánnál és nyeregben egyaránt ügyes asszony Brexit-birodalmában a Jaguar, a Land Rover, a Range Rover, a Bentley, a R.R. az Opel/Vauxhall modelleken kívül Toyota Avensis/Autis típusokat is gyártanak. A legendás Aston Martin sportkocsik szülőhazája is a szigeten van, ahol Lotus üzem szintén található.

A brit szakszervezeteket igen aggasztja, hogy 2020 januárjában még beláthatatlan a jövő! Nem tudni, hogy az EU-ból való kilépés hány munkahely leépítésével jár majd, például Oxfordban. Ott a német érdekeltségű - BMW (UK) Manufacturing Ltd. - Miniket termelik tömegesen, sikeresen! Swindonban Honda gyár van, s Washingtonban pedig seregnyi Nissan típust gyártanak.

Fotó: -a-
Lap tetejére