RSS Feed

A Budapester Strasse sztárjai

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 02. 02. 8:29:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Budapester Strasse sztárjai

A Ku'damm utolsó, kilométernyi szakaszát 95 esztendeje nevezték át Budapester Strasséra.Ott nyílt meg Németország egyik legnagyobb szállodája, az 1958-ban átadott, nyugat-berlini InterContinental. A hotel illusztris vendéglistája lélegzetelállító. Hiszen Conrad Hilton úr szállójában olyan hírességek hajtották hajdan álomra fejüket, mint Marlene Dietrich, Maria Callas és Sophia Loren.

A legendás Ku'damm utolsó, kilométernyi szakaszát keresztelték át 1925-ben Budapester Strasséra. Kőhajításnyira a Vilmos császár emlékét idéző, csonka tornyú templomtól, s az 1844-ben megnyílt állatkerttől a feldíszített fákkal szegélyezett, hangulatos, utcában pazar üzletekből, éttermekből sincs hiány. A Franziskus-Krankenhaus klinikai együttesével szemközt némi nosztalgiával gondolhatunk vissza a korábban ott működő Malév-irodára. S mennyi szálloda van errefelé!  Németország egyik legnagyobb hotelje az 1958-ban átadott InterContinental Berlin is a Budapester Strasse legendás épületei közé tartozik. 

Az illusztris vendéglista lélegzetelállító. Hiszen (Zsa Zsa Gábor egykori férje) Conrad Hilton úr szállójában olyan sztárok hajtották álomra fejüket, mint Marlene Dietrich, Maria Callas, Sophia Loren, Louis Amstrong és Michael Jackson. A világpolitika főszereplői is kedvelik a Tiergarten-kerületi InterConti-t. Henry Kissingertől Jacques Chiracig és George W. Bushtól Bill és Hillary Clintonig már-már felsorolhatatlan azon prominens személyiségek toplistája, akik imádják West-Berlin ezen elegáns, vendéglátó-marasztaló intézményét. A Budapester Strassétól kellemes „erdei” sétával, az (egyik) diplomata-negyeden át juthatunk el a Brandenburgi kapuhoz, melyet 1961 augsztusától választott el fal az amerikai-brit-francia megszállási övezettől. 


Fotó: -a-
Lap tetejére