RSS Feed

1940 - A diktátor premiere

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 02. 03. 8:21:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

1940 - A diktátor premiere

Szinte megszámlálhatatlan alkotásával járult hozzá a 20. század filmművészetéhez Sir Charles Spencer Chaplin. Sokan a berlini Führert fergetegesen kigúnyoló, 80 éve bemutatott The Great Dictator-t tartják a mester egyik legjelentősebb, legmerészebb művének. 2020-ban is számos államnak van fura ura – lenne mit kifigurázni (például) a Kárpát-medencében.

Az 1889. április 16-án - négy nappal Adolf Hitler előtt - Londonban született Charles Spencer Chaplin még az első világháború kitörése küszöbén érkezett egy társulattal az Egyesült Államokba. Szuper sztár lett, miként a náci diktátor nevét is megtanulta a Föld lakossága. Noha a művészt bőszen zsidózták a nácik a 30-as, 40-es években, az angol komikus nem tiltakozott. De nem is hencegett más - cigány – származásával. A már gyermekként színész tehetséggel megáldott londoni fiatalember az USA-ban érett nemzetközi hírű némafilm csilaggá. A szorgalom és a siker hamar milliomossá tette a nőfaló, kefebajszú művészt. Chaplin a rendezéshez, forgatókönyv íráshoz, zeneszerzéshez, tánchoz is értett. Nevezhetjük bátran zseninek!
A Kutyaélettől az Aranylázig és a Modern időktől A diktátorig szinte megszámlálhatatlan alkotásával járult hozzá a 20. század filmművészetéhez. Sokan a - vele egykorú, szintén „idegenben” karriert befutó - berlini vezért, Hitlert fergetegesen kigúnyoló, 1940-es The Great Dictator-t tartják Chaplin egyik legfontosabb művének. Joggal. Micsoda előrelátás! A színész óriás megrázóan komikus remekének, melyben a cigány őseire büszke sztár a nácizmust figurázta ki, alig akad párja. Ezen első hangosfilmjét már csak néhány produkció követte. Életművéért '72-ben Oscar-díjat vehetett át Amerikában, ahová húsz esztendőnyi „száműzetés” után tért csak vissza. Sir Charles Chaplin 1977 karácsonyán hunyt el Svájcban. A Roma Színészek Világnapja április 16-án van.

Fotó: -a-
Lap tetejére