RSS Feed

Az OBB és a sziszifuszi munka

Regös István - 2020. 01. 31. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az OBB és a sziszifuszi munka

Ha elbújnak a rendőrök és álcázzák a traffipaxot, óriási a felzúdulás. Mindennek elmondják a traffipaxos rendőrt, akinek egyik feladata, hogy kiszűrje a forgalomból a gyorshajtókat, akik azt hiszik, rájuk nem vonatkoznak a KRESZ szabályai. Sokszor azért is szidják a sebességet mérő rendőrt, mert az adófizetők pénzéből vásárolt drága traffipaxszal dolgozik. Ugye, ismerős?

Ha van sapkája, azért kap a fejére, ha nincs, akkor meg azért. Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB), ha a feje tetejére áll, akkor sem képes sok autós szemléletén változtatni.

Nem a rendőrségé a felelősség

Óberling József ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője és csapata, a szó szoros értelmében már mindent bevetett azért, hogy csökkenjen a közlekedési balesetek száma, és aki reggel elindult otthonról, este biztonságban haza is érjen. Meggyőződésem, hogy a közlekedési morál javítása elsősorban nem rendőrségi ügy. Miként az óvodában megtanítják a gyerekeket a közösségi életre, ugyanúgy ott kell elsajátíttatni velük a helyes és biztonságos közlekedés szabályait. Mert, mint tudjuk, ezekből a gyerekekből lesznek később a felnőttek és addigra ők már természetesnek tartják majd e szabályok betartását. Sokszor leírtam már, de újra és újra megismétlem, hogy a KRESZ talán az egyetlen olyan szabályrendszer, melyet az egész világon igyekeznek betartani. Akik pedig semmibe veszik ezeket a szabályokat, nemcsak önmagukra, hanem a helyesen közlekedőkre is veszélyt jelenthetnek. 


Száguldó őrültek és a zebrák tigrisei

Bármennyire is óvatosan és a szabályokat betartva vezetünk, gyakran nem tudjuk kivédeni a száguldó őrültek támadását, a záróvonalon elénk vágókat, a zebrák tigriseit. Hiába olvassuk az újságokban, látjuk a tévében, halljuk a rádióban, hogy néhányan már megint azért haltak meg, mert egy őrült frontálisan ütközött a teljesen szabályosan haladó autójukkal. Borzasztó szembesülni az ezekről szóló híradásokkal. Az ORFK-OBB munkatársai meglepően újszerű ötletekkel rukkolnak elő, hogy még inkább ösztönözzenek a helyes és biztonságos közlekedésre és a szabályok betartására. Többek között drámai és humoros hangvételű filmekkel igyekeznek felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy mi lehet a következménye például a gyorshajtásnak, a szabálytalan előzésnek, az ittas vezetésnek. Ha az ORFK-OBB figyelemfelkeltő kezdeményezéseinek köszönhetően csak egy emberrel is kevesebben halnak meg az utakon, az már önmagában is óriási eredmény. Tudom, ahhoz, hogy az ORFK-OBB minél hatékonyabban dolgozzon, pénz kell. 


Rendőrautó a nem rendőrautó

A közelmúltban is egy nagyon-nagyon jó ötlet született, melynek nyomán a közlekedési rendőrök civil autókkal közlekedve figyelik a forgalmat. Ennek köszönhetően azonnal kiszűrhetik a közlekedés életveszélyes manővereket elkövető garázdáit, akik nem tudják, hogy a mozgásukat rendőrségi kamera követi és rögzíti. Nem tudják, hogy nyoma lesz annak, ha például záróvonalakat átlépve előznek, ha gondolkodás nélkül átszáguldanak a zebrán, a piros lámpánál mintha színvakok lennének. Elképesztő, mit művelnek a közutakon! Sokkal több helyen, sokkal többször kellene látni az ORFK-OBB által készített és a biztonságos közlekedésre figyelmeztető anyagokat, hogy a szabálytalankodók igenis lássák, nem úszhatják meg büntetlenül a KRESZ szabályainak semmibe vételét. Sziszifusz lyukas vödre emlékeztet arra, hogy soha ne adjuk fel. Az ORFK-OBB szívós csapatmunkát végez, a közlekedés biztonságáért is felelős dr. Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos hatékony, sokrétű támogatásával, irányításával. Jó lenne, ha a közlekedés összes résztvevője megértené, hogy a rendőrök nem szórakozásból állnak a traffipax mellett az útszélén negyven fokos melegben, mínusz húsz fokos hidegben vagy róják az utakat sebességmérővel felszerelt civil autókkal. Hanem azért, hogy mentsék a menthetőt, áldozatos munkájukkal segítsék csökkenteni a közlekedési balesetek számát. Nekik köszönhetően is talán többen érnek haza épségben az utakról és remélhetően egyre kevesebb lesz a családi gyász.


Fotó: Iró Zoltán
Lap tetejére