RSS Feed

Kárpát-medencei kesergő

Mogyorósi Géza - 2020. 01. 30. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kárpát-medencei kesergő

A trianoni békediktátum centenáriumáról 2020 derekán emlékezik meg a világ. Nem nehéz megjósolnom, hogy hazánkban sem lesz hiány a témával kapcsolatban könnyekből, s könyvekből. Ám fehér lóból is megárt a sok – sóhajtanak majd fel az állatbarátok!

A keserű kerek évforduló előtt, Erdélyben látott napvilágot Oláh Sándor „Kényszerek és tanúságtevők” című kötete. A bő 300 oldalas mű arra vállalkozik, hogy magán történetek felidézésével vázolja fel a múlt század társadalmi változásait „külső hatalmi kényszerek és egyéni döntések metszéspontjain, falusi és városi környezetben.”

Trianon ide, vagy oda, de már az Oláh könyv pesszimista alcímével sem tudok teljesen egytérteni. „Történetek a legrosszabb évszázadból” - olvasható a csíkszeredai kötet borítóján. Hm. A régebben kiírtott amerikai indiánok rezervátumokba préselt utódai, avagy az Afrikából elhurcolt rabszolgák leszármazottai is így gondolják? És itt a Kárpát-medencében az analfabéta szülők iskolázott gyermekei? Meg a 20. században szavazójogot kapott nők és férfiak? Nekem a civilek és katonák millióinak életét megmentő „csodaszer”, a penicillin és a magyar Nobel-díjak is eszembe jutnak a kétségtelenül véres múlt századról, nem csupán a száz esztendővel ezelőtti területvesztés.

Jó, mitagadás elfogult vagyok. A múlt században  voltam fiatal. Nekem a 60-as évek nem csak a kisdobosnyakkendőt és a vietnámi háborút jelentette, hanem Jurij Gagarin és a többi hős űrhódítását is. Verne Gyulai regényeinek „mértéktelen” fogyasztását. S az 56-os disszidens rokonaim első (bátortalan) látogatásait a Bécsben bérelt bogárhátú Volkswagennel. A sajna kútba ejtett, patronos ajándék coltot, s az amerikai rágógumi és kóla ízét. S azok a felejthetetlen nyarak a Balatonnál és a Bakonyban! A gimnáziumi szerelmek, máig tartó barátságok, a diszkózás, az autóstopolás, majd a 80-as években - friss diplomával a farzsebemben - a első nyugat-európai kiruccanások is szorosan hozzátartoznak az én előző századomhoz, évezredemhez a kontinens szívében. Budapesten!

Persze lehet, hogy Trianon (Erdély?) felől szemlélve nem ilyen klassz dolgokra emlékeznek a magyarok! Oláh Sándor azt írja a 20. századról: „Kivételesen kegyetlen időszak volt, amelyet könyörtelen diktatúrák, szörnyű genocídiumok és minden korábbinál pusztítóbb háborúk tettek emlékezetessé (…) ideológiai konfliktusok sokasága, az embertelenség tobzódása, a sokféle politikai gyilkosság, valamint a civil népességgel szemben a háborúban elkövetett mérhetetlen brutalítás és népírtás volt a fő jellemzője." De nem csak! A gyarmatok felszabadulását, önálló, szabad államok születését, a gyermekhalandóság csökkenését, az életszínvonal emelkedését is hozta az elmarasztalt 20. század. Holdra szállással, új felfedezésekkel és találmányokkal, a kommunikáció és a közlekedés tempóváltásával. A berlini fal ledőlésével. Durva környezetszennyezéssel és a természetvédelem erősödésével. Szóval „Egy a jelszónk, a béke, harcba boldog jövőért megyünk!”


Fotó: -a-
Lap tetejére