RSS Feed

Nevesített panda banda

Mogyorósi Géza - 2020. 01. 23. 8:00:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nevesített panda banda

Talán tévedek, de évtizedek óta figyelem, hogy egy utcán futkározó kutyus, hamarabb csal mosolyt a berliniek arcára, mint egy babakocsiban pihegő emberpalánta. Innen nézve jó hír, hogy már (kétszer) tíz kilósak a Spree-parti panda srácok.

A 2020-tól a  nagyközönség számára is megcsodálható bikolór macik bűbájosak. Óbudától New Yorkig szenzációt keltett a minap Meng Xiang és a Meng Yuan fotósorozata. A romantikus Vágyálom és Beteljesült álom névre keresztelt Spree-parti ikrek, vélhetően bomba bizniszt jelentenek majd a német főváros, 1844-ben alapított Zoojának. Európa egyik legöregebb állatkertjébe 2017 derekán érkeztek a friss panda szülők. Mosolydiplomácia! Angela Merkel és pekingi vendége anno júliusában személyesen is jelen voltak azon a hivatalos ünnepségen, ahol bemutatták a publikumnak Jiao Qinget és Meng Menget.

Mint emlékezetes a bájos, fekete-fehér maci duó különgéppel érkezett a Kínai Népköztársaságból Európa szívébe. {Jött aztán egy 5 és fél méteres Marx Károly szobor is onnan...} A jóléti Németországban már sok esztendeje szenvedtek az állatbarátok panda hiányban. 2012 augusztusában, néhány nappal halála előtt ketrecében még elbúcsúzhattam Bao Baotól. Noha nem vagyok medveszakértő, ám annyit megállapítottam, hogy igen depri volt a berliniek kedvenc jószága ott, a görögdinnyék között.

A februári, 70. Berlinale küszöbén, már bekukkantott a korata vaszi napsütés Németországba! Kit érdekel most az idei tartományi választások kimenetele? Brüsszel és a Brexit helyett Jiao Qinget, Meng Menget és ikreiket éljenzi a lelkes tömeg. Húsvét közeledtével róluk és más emlősökről cikkeznek a lapok. {S nem csak a bulvár.}

A magyar vándor sem árt, ha tudja, hogy a Budapester Strasse-i Zoologischer Garten elefántos kőkapuján belépve, 2020-ban pillanatok alatt eljuthatunk a 3,7 milliós metropolisz pajkos sztárjaihoz. A nagyközönséget az sem zavarja, hogy egy - ünneprontó? - biológus a „természet zsákutcájának” nevezte a Föld legnépesebb államának kedvenc mackóit. Mondván: „egész nap bambuszt zabálnak, szunyálnak, még szexhez sincs különösebben kedvük.” Ja, és szárnyalni sem tudnak, mint a kárpát-medencei turul!

Fotó: -a-
Lap tetejére