RSS Feed

A Pokorni ügy

Dalia László - 2020. 01. 17. 8:00:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Pokorni ügy

Kínos ügy, senki sem beszél róla szívesen, hiszen Pokorni Zoltán, a XII. kerületi polgármester nagyapjáról kiderült, hogy nyilas tömeggyilkos, neve ugyanakkor szerepel a budai kerületben felállított Turul szobor áldozat listáján. És mind a mai napig nem kaparták le, nem vésték ki a nevét. Fiala János a Keljfeljancsi című műsorában azt mondta, Pokorninak vagy másnak ezt már régen meg kellett volna tennie.

A Turul szobrot emlékeim szerint egy bírósági ítélet szerint le kellene bontani, de Pokorni polgármester nem intézkedett. Ez persze egy (volt) Fidesz vezetőtől nem meglepő, hiszen nincs egy hete, hogy maga a miniszterelnök utasította az igazságügyért, hogy ne fizessék ki az uniós jogszabály alapján megítélt kártérítést a fogvatartottaknak. Pokornit viszont a másik oldalon is sokra tartják, így tőle nehezen fogadták el, hogy behódolt a szélsőségeseknek. Aztán megdöbbentő cikk jelent meg a Mozgó Világban, miszerint a nagyapja 1945-ben zsidókat gyilkolt. Ahogy tudom, októberben az önkormányzati testület előtt ismerte be a polgármester a tényt, s megígérte, hogy letörlik a nagyapja nevét és egy történész bizottság megvizsgálja, hogy a többi "áldozat" valóban áldozat volt. Néhány napja Pokorni Zoltán meghatódva beszélt a Holokauszt magyar végnapjairól, s nagyapja tetteiért is bocsánatot kért. Sokan nem hittek neki, magam is hallottam egy hölgyet a Klubrádióban, aki szerint "Pokorni saját magától hatódott meg".

Fiala ma reggel azt mondta, hogy tegnap este ott járt a Turul emlékműnél és már bánja, hogy legalább egy fekete műanyagszalaggal nem ragasztotta le a gyilkos nevét, de ezt más is megtehetné. Mindenekelőtt Pokorni Zoltán. És miután október óta erre képtelen volt, nem tekinthető őszintének a bocsánatkérése sem. Fiala aztán hosszasan elmélkedett arról, hogy sokan megtehették volna, leöntik, lekaparják, kivésik a gyilkos nagyapa nevét, még ha ez büntetendő is, mert úgyis lenne legalább egy zsidó szervezet, amely összedobná a büntetésre a pénzt. És bizonyosan így lenne. Ám ez az eset, amikor azt mondanám, hogy ez a szabályos-szabálytalan cselekedet Pokornira, a polgármesterre vár, hogy végre igazságot szolgáltasson a kerületnek, az áldozatoknak. Ennyivel tartozik. Ez sokkal racionálisabb és egyúttal őszintébb bocsánatkérés. Mert a fiúk, unokák nem tartoznak felelni őseik bűneiéért, de azokat leplezni, különösen, ha közhivatalt viselnek, nem bocsánatos bűn.


Fotó: -A-
Lap tetejére